Is groene stroom echt altijd groen?

groene stroom 1.jpg

Een kleine 80 procent van de Nederlandse huishoudens denkt groene stroom te gebruiken. In de praktijk blijkt dat veel van deze huishoudens weinig echt groene stroom krijgen. Om aan de hoge vraag te beantwoorden, wordt er met het aanbod gesjoemeld. Gekochte certificaten wekken een milieubewuste schijn op, terwijl dit in de praktijk vies tegenvalt. 

Vraag is groter dan aanbod

Groene stroom is in essentie een zeer duurzame energiebron. De energie wordt namelijk opgewerkt met windmolens, zonnepanelen, waterkracht en biomassa. Een kleine acht op de tien Nederlandse huishoudens wil dus gebruik maken van deze duurzame energie en heeft daar een contract voor, zo blijkt uit cijfers van de ACM. Er is in Nederland echter niet genoeg aanbod om de vraag van consumenten bij te houden en daardoor is er een wonderlijke constructie bedacht.

Om toch groene stroom te leveren, stellen energiemaatschappijen duurzame energie te importeren uit landen die hier een overschot aan hebben. Noorwegen heeft bijvoorbeeld dusdanig veel groene stroom, dat andere Europese landen hun energie daarvandaan importeren.

‘Je krijgt een groen-grijze stroommix’

Althans, dat is het verhaal. “In de praktijk krijg je een groen-grijze stroommix uit jouw stopcontact. Deze bestaat zowel uit in Nederland opgewekte groene en grijze stroom, als uit in het buitenland opgewekte groene en grijze stroom die via het Europese elektriciteitsnet wordt uitgewisseld”, aldus een woordvoerder van Milieu Centraal aan Radar. 

Wat er vooral gekocht wordt door energiemaatschappijen, zijn Garanties van Oorsprong (GvO’s). Een GvO is een certificaat dat dient als bewijs dat de energie een duurzame herkomst heeft. Nederlandse energiemaatschappijen wekken nog niet genoeg groene stroom op om al hun klanten ook écht van groene stroom te kunnen voorzien. Daarom worden er GvO's uit een land als Noorwegen gekocht. Het kopen van zo'n certificaat is een stuk goedkoper dan zelf groene stroom opwekken, waardoor ook styroom met een GvO dus deels grijs kan zijn.

Groen stempel op grijze energie

Als gevolg kunnen Nederlandse energieleveranciers een groen stempel plakken op energie die eigenlijk helemaal niet 100 procent groen is, maar ook (deels) wordt opgewekt door kolen- en gascentrales. Een leverancier koopt bijvoorbeeld het recht om energie groen te mogen noemen over van een Noorse waterkrachtcentrale, waardoor de groen-grijze combinatie die uit jouw stopcontact komt groen genoemd mag worden. 

Onderaan de streep is er niet meer groene energie in omloop. “Iedere GvO mag één keer door worden verkocht aan een eindverbruiker”, aldus Milieu Centraal. “De GvO’s uit Noorwegen geven geen stimulans om in Nederland meer duurzame stroom op te wekken. Als je hoopt dat jouw keuze voor groene stroom ervoor zorgt dat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt, kan je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie, of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.”

Heb jij wel echt groene stroom?

Maar wat als jij een contract hebt voor groene stroom? Hoe controleer je of de energie die jij gebruikt echt duurzaam is? Op het stroometiket staat alle informatie over de opgewekte stroom. Ook kun je bij Independer eenvoudig energieleveranciers met elkaar vergelijken. Als je jouw postcode invult, krijg je verschillende energieleveranciers te zien. Allen met prijs en duurzaamheidslabel.