Is het energielabel voor huizen effectief?

Energielabel_2020.jpg

Een energielabel voor je koophuis is sinds 2015 verplicht. Het label is ingevoerd om huiseigenaren bewust te maken van hun energieverbruik en hen aan te zetten tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Gebeurt dit ook? En hoe zit het met het nieuwe energielabel? Radar vraagt het aan Vereniging Eigen Huis (VEH). 

Alle huiseigenaren hebben in 2015 een indicatief energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is gebaseerd op de standaardkenmerken van een woning, zoals het bouwjaar en het woningtype. Juridisch heeft dit indicatieve label geen waarde. Als de woning wordt verkocht, moet de verkoper een definitief energielabel laten registreren. Dit kost enkele tientjes. Overigens mag je altijd een definitief energielabel aanvragen.

Lees ook: Energielabel voor je woning aanvragen, hoe doe je dat?

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport controleert of de definitieve energielabels worden verstrekt bij verkoop van de woning. Als dit niet het geval is, kan de Inspectie een boete opleggen aan de verkoper. De boete bedraagt 170 euro. 

Makelaars wijzen niet op verduurzaming woning

Het is belangrijk dat bij de aankoop van een woning makelaars en geldverstrekkers de energiezuinigheid van de woning onderwerp van gesprek maken. De koper moet inzicht krijgen in wat verstandige maatregelen zijn om de woning te verduurzamen. Helaas blijkt uit onderzoek van VEH dat slechts een kwart van de huizenkopers informatie van de makelaar krijgt over het verbeteren van de energiezuinigheid

Waarom een nieuw energielabel?

De Europese richtlijn is herzien. Het wordt verplicht om het energieverbruik te vertalen naar een getal dat iets zegt over het verbruik van de energie (in kilowattuur) en de verhouding tot de grootte van de woning (in vierkante meters). Volgens Vereniging Eigen Huis hebben alleen energieadviseurs voordeel bij het nieuwe label. 

Volgens de minister is het nodig een expert in te schakelen om gegevens voor het label op te nemen. Dit kost al snel 190 euro. Fors meer dan het huidige energielabel en deze kun je zelf online regelen. 
Het energielabel moet de koper bewust maken van de energieprestatie van een woning, maar geeft geen nieuw inzicht in hoe de woning te verduurzamen. VEH vreest dat het energielabel niet meer wordt dan een 'symbolische en dure papieren tijger' die huiseigenaren onnodig op kosten jaagt. 

'Isolatiestandaard effectiever'

Volgens VEH zal voor de meeste huiseigenaren afspraken in het Klimaatakkoord van belang zijn. VEH noemt de aangekondigde isolatiestandaard. Die standaard bepaalt tot welk niveau een huis energiezuinig moet worden gemaakt om klaar te zijn voor het alternatief op aardgas. 

Het doel daarvan is om de woning aardgasvrij of daarvoor geschikt te maken en huiseigenaren daarbij te ontzorgen. Deze maatregel zal voor huiseigenaren veel relevanter zijn en verduurzaming meer stimuleren dan het energielabel, zo stelt de Vereniging. VEH pleit ervoor het plan voor het nieuwe label te schrappen.   

Donderdag werd echter bekend dat het nieuwe energielabel een half jaar later wordt ingevoerd, omdat de software die voor de berekening van het label nodig is nog niet klaar is. De invoering van het label staat nu gepland op 1 januari 2021.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan de kwestie rondom energielabels. 

Je hebt een huis gekocht met energielabel A, dus budget voor extra isolering was niet nodig. Maar wanneer je eenmaal met de verbouwing begint, blijkt dat het huis niet label A maar label D moet hebben. Dat betekent dat je én te veel hebt betaald voor het huis én dat je extra moet gaan isoleren: dubbel verlies dus.

Verkeerd energielabel voor je huis: wie is verantwoordelijk?

En ook al in 2015 liet Radar zien dat het systeem niet goed werkt: Het verplichte energielabel

Bron: Vereniging Eigen Huis