Is honing gezonder dan suiker?

09042021 honing.jpg

Je hebt het misschien wel vaker gehoord. 'Je kunt liever honing gebruiken dan suiker.' Maar klopt deze bewering wel of is het slechts iets wat we geloven zonder dat het onderbouwd is? 

Honing of suiker?

Het Voedingscentrum meldt dat je lichaam honing verwerkt op dezelfde manier als suiker. Het antwoord op de vraag is dan ook: Nee, honing is niet gezonder dan suiker. Maar hoe zit het dan met de gezondheidsclaims? Honing bestrijdt toch allerlei kwalen en er zitten stoffen in met een antibacteriële werking? Hierover meldt de gezondheidsstichting: 'Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van honing gezonder is. Honing bevat een kleine hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar de hoeveelheid is heel weinig. Te weinig om een bijdrage te leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt.'

Maar hoe zit het met de calorieën?

Omdat alle soorten suikers door je lichaam op dezelfde manier worden afgebroken en verteerd, is er weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. Wel zit er in honing iets minder calorieën per 100 gram, omdat er meer water in zit dan kristalsuiker.

Maar honing komt toch uit de natuur?

Dat klopt, honing - mits het échte honing is - wordt gemaakt door bijen. Hierdoor denken mensen soms dat het beter is dan suiker, maar suiker komt ook uit de natuur (suikerbieten en suikerriet).

Af en toe

Het is een leuk weetje, maar uiteindelijk geldt voor alle voeding dat je het best af en toe kunt eten. Dit geldt ook voor suiker en honing, eet het dus wel met mate. Het Voedingscentrum concludeert: 'Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding, maar niet of één product gezond of ongezond is.'