background branding

Is je huis net de Sahara? Zo hou je het binnen koel!

Huis koel houden afbeelding.jpg

Natuurlijk is het vaak lekker genieten als het zonnetje schijnt. Zo maak je makkelijker een wandeling buiten, of nuttig je een heerlijk drankje op een terras. Toch zijn er ook dingen waar je extra op moet letten, zoals of je huis koel blijft.

In onze WhatsAppgroep vroegen we naar tips om je huis te koel te houden. De beste daarvan hebben we hieronder op een rijtje gezet!

Hou de ramen dicht

Het klinkt logisch: het is warm in huis en dus zet je het raam open. Toch zweert onze lezer Dirry bij gesloten ramen. Althans, zij zet de ramen pas open in de avond als het afgekoeld is, zodat overdag de warme lucht juist niet binnenkomt.

Ineke vult daarop aan dat vroeg in de ochtend de ramen vast preventief open kunnen om de koelte vast binnen te laten. Behalve de ramen, doet Samira ook graag de gordijnen dicht. Zo heeft het zonlicht minder kans de ruimte op te warmen.

Gebruik je ventilator goed

De ventilator is een van de eerste dingen waar je aan denkt als het buiten warm is. Maar gebruik je deze wel goed? Volgens Beverley is het namelijk belangrijk om deze te richten richting het plafond, immers warme lucht stijgt en zo kan het makkelijker afkoelen.

Jacq heeft een plafondventilator en heeft voor medegebruikers een goede tip: zet een bevroren fles water ervoor, zodat er sneller koude lucht door je kamer stroomt.

Maak het niet warmer dan nodig

Als het warm weer is probeert Gerrit altijd buiten te koken. Door de hitte en stoom van het koken kan de luchtvochtigheid namelijk snel toenemen, en dat zorgt ervoor dat de temperatuur een stuk minder aangenaam kan zijn in huis!

Een iets drastischere oplossing is om permanente veranderingen aan te brengen in je huist. Ans heeft tegenwoordig bijvoorbeeld een rieten dak, wat zo’n vijf graden kan schelen. Herm zweert bij spouwmuren, wat volgens hem zowel in de zomer als winter een groot voordeel is.

Groen zorgt voor verkoeling

Ook groen kan ervoor zorgen dat het minder warm wordt binnen. Zo heeft Klein een druivenboom ten zuiden van het raam staan. Dat zorgt voor verkoeling en het groene afdakje werkt daar ook aan mee.

Rob gaf ons een hele lijst met tips door, maar een van de tips was dat steen, grind en beton warmte vasthouden en deze zelfs in de avond nog afgeven. Planten daarentegen worden een stuk minder warm en geven zelfs een verkoelend effect.