Is jouw reis verzekerd voor de gevolgen van het coronavirus?

reisadvies-coronavirus.jpeg

Het coronavirus grijpt razendsnel om zich heen. Maar wat betekent dit voor jouw al geboekte vakantie? Is het überhaupt verstandig om de reis te maken? Krijg ik mijn geld terug van de reisverzekering? Radar zocht het uit. 

Vol enthousiasme heb je een aantal maanden geleden een leuke reis geboekt. Dan breekt het coronavirus uit, verspreidt het zich razendsnel en begint de onzekerheid. In totaal zijn nu 81.005 mensen besmet geraakt en dat getal blijft maar oplopen. 

Een annuleringsverzekering is niet altijd genoeg

Bas Knoppert, verzekeringsexpert van Independer: 'Een negatief reisadvies vanwege het coronavirus, ook wel COVID-19-virus, is niet voor alle verzekeraars een reden om je geld bij het annuleren van een vakantie te vergoeden.' 

Er zijn wel een aantal verzekeraars waar je wel gedekt bent voor een negatief reisadvies of waar je extra dekking bij kunt nemen. Daar betaal je dan vaak wel extra voor. 

Waarom een negatief reisadvies door een virus is uitgesloten, is Knoppert niet duidelijk. 'Het is heel vervelend. De meeste mensen verwachten goed verzekerd te zijn met een reis- en annuleringsverzekering, maar helaas is dat niet vanzelfsprekend', aldus Knoppert. 

In het ergste geval ben je helaas je geld kwijt

Het advies van Knoppert bij een negatief reisadvies is om contact op te nemen met de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt of je reisverzekeraar. Knoppert: 'De reisorganisatie kan wellicht iets voor je regelen en de reis omboeken.' 

In het ergste geval kunnen zowel je reisverzekeraar als de reisorganisatie je niet helpen en ben je helaas je geld kwijt.

Wanneer je op vakantie bent en er wordt op dat moment een negatief reisadvies afgegeven voor het land waar je bent, dekt de reisverzekering de kosten wel. Dat is puur omdat je er al zat voordat het negatief reisadvies bekend was.

Reizen naar een land met negatief reisadvies

Ga je de reis toch maken? Het belangrijkste is volgens Knoppert dat je van tevoren goed let op het reisadvies van de overheid. Geeft de overheid een negatief reisadvies af en je reist er toch heen, dan vervalt de dekking van je reisverzekering. 

In dat geval neem jij zelf het risico om naar een risicogebied af te reizen, dus ben je zelf verantwoordelijk. Knoppert: 'Mocht je dan toch besmet raken met het virus, kun je voor de zorgkosten aankloppen bij je zorgverzekeraar. Die houdt geen rekening met een negatief reisadvies.'

De extra kosten die je moet maken omdat je besmet bent geraakt en ziek bent geworden, zijn wel voor je eigen rekening. Het ministerie van Buitenlandse geeft via deze website het reisadvies per land aan. 

Ga je een nieuwe reis boeken? Let hier op

Zoek als eerste uit hoe je op dit moment verzekerd bent voor je reizen. Hoe ziet de annuleringsverzekering eruit? Kom je daar zelf niet uit? Bel je reisverzekeraar en vraag het voor de zekerheid gewoon even na. 

Wanneer je nog niet verzekerd bent, is het zeker op dit moment dus heel belangrijk dat je een annuleringsverzekering afsluit die de reis bij een negatief reisadvies vergoedt. 

Knoppert: 'Let op het reisadvies dat de overheid afgeeft. Geeft die geen negatief reisadvies en je bent goed verzekerd, kun je gewoon boeken. Toch gaat je gezondheid volgens mij boven alles, dus hou het reisadvies in de gaten en maak op basis daarvan je keuze.' 

Vergelijkingssite Independer heeft een overzicht gemaakt van reisverzekeringen met annuleringsverzekering voor negatief reisadvies.