'Is Mijn Data Gelekt overtreedt wet door honderdduizenden Nederlanders te spammen'

ismijndatagelekt-typen-180306.jpg

De Nederlandse website Is Mijn Data Gelekt is van plan om honderdduizenden Nederlanders ongevraagd een mail sturen waarin ze worden gewaarschuwd dat hun inloggegevens zijn gelekt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt tegen RTL Nieuws dat dit in strijd is met de wet.

'Waarschuwing: uw inloggegevens zijn bekend'

Is Mijn Data Gelekt laat weten dat hij inmiddels ruim 488.000 Nederlandse e-mailadressen heeft gevonden in datalekken. Hij is van plan om de getroffen Nederlanders een mail te sturen met de tekst 'waarschuwing: uw inloggegevens zijn bekend'.

Controleren kost geld

Ontvangers van de mail kunnen op een link in de mail klikken die ze naar de website Is Mijn Data Gelekt brengt. Tegen betaling van 3 euro kunnen consumenten controleren of er nog meer inloggegevens van ze is gelekt.

'Dit mag niet'

'Dit mag niet, ook al vermom je de spam als een waarschuwing', laat een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten. Dit houdt Is Mijn Data Gelekt niet tegen om de mails niet te versturen: 'Deze mensen moeten een duidelijk signaal krijgen dat hun gegevens zijn gelekt en dat ze actie moeten ondernemen.' Vanaf deze week verstuurt Is Mijn Data Gelekt elke dag ongeveer 15.000 mails.

Spam melden

De ACM laat tegenover RTL Nieuws weten dat mensen via de website van de toezichthouder klachten kunnen doorgeven over spam. Op basis van de klachten gaat de ACM een onderzoek instellen. Boetes voor het versturen van spam kunnen oplopen tot bijna een miljoen euro.

Alternatieven

Is Mijn Data Gelekt is niet de enige website waar je kunt controleren of je gegevens zijn buitgemaakt bij een hack, er zijn ook gratis alternatieven beschikbaar. De Nederlandse politie heeft vorig jaar ook een eigen tool hiervoor gelanceerd.

Bron: RTL Nieuws