background branding

Is palmolievrije margarine beter voor het milieu?

In veel margarine zit palmolie, maar niet in die van The Flower Farm en daarmee zou jij als consument bijdragen aan het stoppen van het verdwijnen van het regenwoud dat gekapt wordt voor de aanleg van palmolieplantages. Hoe zit dat? 

The Flower Farm belooft dat je met hun palmolievrije margarine dertig vierkante meter aan regenwoud redt, als je deze speciale margarine een jaar lang eet. Omdat er geen palmolie is verwerkt in de margarine van The Flower Farm, hoeven er minder palmbomen geplant te worden op de plek van het regenwoud, zo beredeneert de fabrikant. Zo'n pakje margarine kost 1,49 euro in de supermarkt.

Professor Otto Hospes is verbonden aan de Wageningen University & Research en onderzoekt de politiek van de duurzaamheid wereldwijd. Hij is gespecialiseerd in de wereldwijde handel van palmolie van soja. Radar vroeg hem of je tientallen vierkante meters regenwoud van de ondergang redt door deze margarine te gebruiken. 'Je slaat hiermee nog geen deuk in een pakje boter. Dus nee, het helpt niet', legt Hospes uit.

'Er zal niets veranderen'

'Palmolie is het tweede exportproduct van Indonesië. Daarom zal er door het smeren van palmolievrije margarine niets of bijna niets veranderen in de aanleg van palmolieplantages in Indonesië. Palmolie zit in de helft van de producten in de supermarkt, niet alleen in margarine. Als Europa minder importeert, exporteert Indonesië gewoon nog meer naar China. Bovendien is palmolie heel gewild voor bio-brandstof in Indonesië en elders.'

Reactie The Flower Farm

Marcel van Wing is eigenaar van The Flower Farm. Hij geeft Otto Hospes gelijk. 'Het is wel belangrijk dat er over gesproken wordt en dat we toch beginnen om geen palmolie te eten en te gebruiken. De palmolieproductie is enorm.'

Afbeelding via The Flower Farm