Is versgeperst sap echt vers?

Het sinaasappelsap van Appelsientje is volgens de verpakking 'vers geperst'. Ook sapproducent Schulp gebruikt de term 'vers geperst'. Hoe vers is dat eigenlijk? 

Radar belt als consument met de klantenservice van Appelsientje en een medewerker legt uit hoe het proces werkt. 'Het (fruit red.) wordt geplukt en dan wordt het ingevroren, daarna wordt het vers geperst en gaat het de fles in. Het is een andere manier van bereiding zodat het langer vers blijft zodat we het ook vers kunnen noemen.' Appelsientje noemt het sap 'vers' tot de houdbaarheidsdatum en dat is langer dan een maand volgens de datum op de flessen.

Ook sapproducent Schulp gebruikt de term 'vers geperst'. De klantenservice zegt als Radar als consument belt: 'Er is niks toegevoegd. Het is alleen het fruit. U kunt het meer zien als term. We zeggen 'ambachtelijk geperst' ook weleens'. De houdbaarheidsdatum van het sap van Schulp is nog zeker een jaar in de toekomst.

'Er zijn geen regels'

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Ze zegt dat er geen regels zijn of je zomaar 'vers geperst' op een etiket mag zetten. 'Het is niet in de wet vastgelegd wat de term 'vers' betekent. Het is een vaag begrip.' Van der Vossen zegt dat sap lang houdbaar is, omdat het verhit is. 'De kwaliteit blijft ook goed voor langere tijd. Dat is anders als je het eenmaal opent, want dan is het vaak nog zo'n drie tot zeven dagen houdbaar.'

Conclusie: vers geperst sap kan dus wel een jaar langs goed blijven, zolang je de fles dichtlaat.