Jaagt jouw kat op vogels? Deze maatregelen kun je nemen

Kat Jagen

Katten vormen met hun jaaggedrag een bedreiging voor de biodiversiteit, waarschuwden onderzoekers onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Wil je voorkomen dat jouw kat hier aan bijdraagt? Deze maatregelen kun je, naast een kattenbel, nog meer nemen.

Katten eten tweeduizend diersoorten

Katten eten wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende diersoorten. Daarvan staan er honderden op de lijst van kwetsbare soorten, aldus de onderzoekers. 

Gelukkig kun je verschillende maatregelen nemen. De bekendste is natuurlijk een kattenbel, al is daar wel wat discussie over. Zo zou het gerinkel slecht zijn voor de oren van de kat en zou het andere dieren nauwelijks wegjagen. Verschillende onderzoeken spreken deze beweringen tegen

Felgekleurde slabbetjes

Wil je voor de zekerheid toch geen belletje gebruiken? Er zijn felgekleurde slabbetjes voor katten op de markt. Deze zorgen ervoor dat katten een stuk minder dieren vangen, bevestigen verschillende onderzoeken.

De slabbetjes werken het best bij vogels, omdat die veel kleuren zien. Kleine zoogdieren, zoals konijnen en muizen, zijn er minder gevoelig voor. 

Kat actief houden

Naast de kattenbellen en -slabbetjes, zijn er niet veel fysieke producten tegen het jachtgedrag van je kat. Wel kun je andere dingen doen, zoals je kat in huis actief houden om het jachtgedrag buiten de deur te beperken.

Maak gebruik van alles wat je kat toch al aantrekkelijk vindt om mee te spelen, raadde Maggie Ruitenberg van het Katten Kenniscentrum Nederland eerder al aan in gesprek met Radar. Een pen, een kattensnoepje in een papieren prop, een kattensnoepje wegrollen en dergelijke. Als een kat gedurende de dag voldoende jachtgedrag kan vertonen, wordt de kat minder fanatiek. 

Tuin afzetten

Natuurlijk zijn er ook meer vanzelfsprekende tips. Wat volgens Ruitenberg verder helpt voor een jagende kat, is bijvoorbeeld het afzetten van je tuin. Zo kan je kat wel naar buiten en beperk je de eventuele schade die hij aanricht.

Je kan tot slot ook overwegen je kat helemaal binnen te houden. Waar je dan allemaal rekening mee moet houden, lees je in dit stuk

Zet de juiste planten in je tuin

Inheemse struiken met stekels, zoals de meidoorn, vormen een belangrijke schuilplaats én voedingsbron voor vogels. Katten leren al heel snel deze struiken te vermijden.

Ook bij het plaatsen van nestkastjes kun je hier rekening mee houden. Struiken onder of rondom het nestkastje plaatsen, maakt het een stuk lastiger voor katten om hierbij te komen en vergroot de overlevingskans voor vogels.

Meer over