background branding

Janssenvaccin ondanks zeldzame bijwerking toch gegeven

janssen-prik-21-04-2021-780.jpg

Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan tijdens de persconferentie dinsdag.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.

Op koers in het vaccinatieprogramma

Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten.

Nederland ontving vorige week een kleine 80.000 doses Janssen-vaccins. In eerste instantie is het vaccin toebedeeld aan ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen. De eerste prikken met Janssen gaan woensdag naar ggz-medewerkers. Aanstaande vrijdag en maandag worden de overige vaccins van Janssen die reeds zijn geleverd uitgereden naar ziekenhuizen en ggz-instellingen.

Ziekenhuismedewerkers geprikt

In de ziekenhuizen zullen ongeveer 39.000 extra medewerkers onder de 60 jaar met direct patiëntcontact worden gevaccineerd. De ziekenhuizen krijgen de vaccins vrijdag geleverd. Binnen de intramurale ggz-instellingen wachten nog ruim 40.000 mensen onder de 65 jaar op een vaccinatie. Zij krijgen de vaccins maandag geleverd.

Volgens De Jonge heeft nu ruim een kwart van de volwassenen een inenting gehad, en worden inmiddels negenduizend prikken per uur gezet. 'We zijn en blijven voor het tempo afhankelijk van de vaccins die geleverd worden. En omdat dat er steeds meer worden, blijven we op schema om begin juli iedereen ten minste één keer te hebben gevaccineerd.' Daarmee kan het 'een heerlijke zomer worden', aldus De Jonge. Maar dan zullen de maatregelen wel opgevolgd moeten blijven worden.

Bron: ANP