Je auto onderhouden doe je met deze 11 tips

Als er iets is waar Nederlanders van houden, dan is het wel de auto. Onze trots op vier wielen verdient alle liefde en aandacht en als het op onderhoud aankomt willen we het beste. Waar moet je op letten bij het onderhouden van je auto? Kan je besparen op onderhoud of kan je dat juist beter niet doen? Radar zet elf tips op een rijtje.

Hoe vaak je onderhoud moet plegen hangt niet alleen af van het aantal kilometers op de teller, maar vooral van het type auto. Een klassieker is gevoeliger voor onderhoud dan een gloednieuw exemplaar uit de showroom. Het best is om jaarlijks je auto een beurt te geven, je kan dan wisselend een grote en kleine beurt doen. Elke auto heeft een onderhoudsschema, vanuit de fabrikant, waarop staat wat wanneer moet gebeuren. Dus wanneer een luchtfilter, remvloeistof, brandstoffilter, of bougies moet worden vervangen is hierop te lezen.

Zelf kan je een hoop doen

'Je kan een hoop zelf doen', zegt auto-expert Jos van der Drift van de ANWB. 'Eenvoudige controles die je zelf regelmatig kunt uitvoeren zijn het controleren en op peil houden van de bandenspanning en je verlichting.' Als je met een te lage bandenspanning rijdt slijten je banden niet alleen sneller, maar verbruik je ook meer brandstof. Controleer ook regelmatig het oliepeil en het koelvloeistofniveau. 'Te lage niveaus kunnen leiden tot ernstige motorschade.' Wat moet je als amateur vooral zelf niet moet doen volgens Van der Drift: de uitlaat, accu, airconditioning en de banden zelf.

Is de dealer echt veel te duur?

Wie een leaseauto rijdt komt alleen maar bij dealer aangezien dit zo is afgesproken in het leasecontract, maar als je als particulier een nieuwe auto koopt bij een dealer, dan is het verstandig om toch de dealer trouw te blijven. 'De afhandeling van klachten tijdens de garantieperiode verloopt dan net wat soepeler.' Van der Drift tipt dat dat ook geldt voor buitensporige gebreken net na de garantieperiode. 'Auto's krijgen tussentijd ook nog weleens wat modificaties en updates die je niet krijgt bij een universele garage.' Daarnaast bieden merkdealers vaak extra services zoals halen en brengen, een gratis leenauto of een werkplek als er klein onderhoud gepleegd moet worden.

Voordelen van een universele garage

Als de garantie op een auto allang verlopen is, dan kan je best naar een universele garage gaan voor onderhoud. Universele garages hebben vaak een lager uurtarief en goedkopere onderdelen. Zorg wel dat er garantie op de onderdelen en werkzaamheden zit en kijk of de garage is aangesloten bij de BOVAG. 'Kijk ook bij de aanschaf van een auto of het een merk is dat veel onderhoud vergt.' Van der Drift zegt dat er ook universele garages zijn die vaste contracten aanbieden voor onderhoud. 'Dan leg je het onderhoud vast voor een all-in prijs.'

Denk aan de specialist

Banden, uitlaten, en autoruiten kan je ook laten onderhouden bij garages zoals KwikFit, Carglass, Euromaster of Autotaalglas. 'Denk ook aan specialisten op het gebied van transmissies, sturingsdiagnose en dieseltechniek. Voor hele specifieke klachten of werkzaamheden is daar kennis en ervaring aanwezig.' Van der Drift tipt dat daardoor de herstelkosten ook lager zijn.

Voorkom onverwachte kosten

Om te voorkomen dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan is het goed om direct te informeren wat alles gaat kosten. 'Spreek een limiet af', zegt Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB. 'Als er geen bindende afspraken zijn gemaakt kan in de praktijk nog weleens een overschrijding van vijftien tot twintig procent voorkomen.'

Zuinig zijn bespaart onderhoud

Korte ritjes zijn niet goed voor het milieu, maar ook niet voor je auto. Op den duur vraagt je auto dan meer onderhoud. 'Laat voor ritjes minder dan vijf kilometer de auto staan.' Als je met een koude motor rijdt is je brandstofverbruik ook hoger, net als je slijtage. Eveneens slecht voor je auto is een stevige rijstijl. Met name je banden en remmen hebben daar last van.

Bespaar verantwoord!

Volgens Van der Drift kan je best besparen op de onderhoudskosten, maar je moet het wel goed doen. 'Hou rekening met de veiligheid en respecteer het door de fabrikant voorgeschreven onderhoud.' Uitstel of afstel van noodzakelijk onderhoud kan leiden tot kostbare reparaties.

Ook via de Radar WhatsApp werden er veel tips en ervaringen door consumenten gedeeld.

  • De vriend van Gert is automonteur en doet veel beurten voor Gert. 'Je kan ook veel doen met behulp van instructiefilmpjes op YouTube.'
  • Je kan ook besparen op onderhoudskosten door regelmatig een nieuwe auto te kopen, zoals Piet. Hij koopt steeds een auto van één of twee jaar oud en ruilt hem na twee jaar rijden weer in. 'De auto krijgt dan van de garage elk jaar een beurt.' Van der Drift zegt dat nieuwe auto's minder duur zijn in onderhoud. 'De gemiddelde levensduur van een auto is achttien jaar. Je kan dus best lang doen met een auto als je hem goed onderhoudt.'
  • Marjolein schrok van de hoge rekening die de dealer haar voorspiegelde. Ze is voor een een second opinion bij een lokale garage geweest waar ze voor 45 euro klaar was.
  • Annette gaat naar Duitsland voor onderhoud aan haar auto. 'Het wordt daar goed en goedkoper gedaan.' Van der Drift bevestigt dat de tarieven daar beter zijn en tipt het voor mensen die in de grensstreek wonen.