background branding

'Je belandt makkelijk in een filterbubbel van politieke partijen op YouTube'

youtube-filter-07032021-780.jpg

Het is eenvoudig om je eigen 'filterbubbel' op YouTube te maken. Wie politieke video's op YouTube kijkt, krijgt meteen video's van de bewuste partijen aangeraden. Bovendien bedenken de slimme algoritmes van het videoplatform welke gerelateerde video's nog meer bij je passen, gebaseerd op je kijkgedrag, concludeert de NOS na gezamenlijk onderzoek met Pointer en De Groene Amsterdammer.

Ieders YouTube-voorpagina wordt voor een belangrijk deel bepaald door zijn of haar eigen kijkgedrag. Wie bijvoorbeeld vooral video's van Forum voor Democratie, JA21 en PVV bekijkt, krijgt vervolgens video's van die partijen aangeraden. Wie juist video's van linkse partijen kijkt, ziet meteen suggesties om meer video's van die partijen te bekijken.

Radar over filterbubbels

Radar besteedde ook al eens aandacht aan filterbubbels. Lees ook: Nieuws op sociale media: kun je zelf nog wel kiezen wat je ziet?

Nauwelijks video's van andere partijen

Video's van partijen van buiten je bubbel komen vrijwel niet voor. Met uitzondering van Forum voor Democratie: video's van die partij komen voor op alle voorpagina's, al komen ze wel het vaakst voorbij als je zelf ook FvD-filmpjes kijkt. Waarom FvD-video's zo vaak opduiken, is niet duidelijk. Voor dit onderzoek werden vier weken lang de aanbevelingen verzameld die onderzoekers kregen op zes verschillende YouTube-accounts, die speciaal voor dit onderzoek werden aangemaakt en allemaal bewust van politiek gekleurd kijkgedrag werden voorzien.

Bron: ANP MediaWatch / NOS / Pointer / De Groene Amsterdammer