Je e-mailaccount is gehackt, wat nu?
Je wilt net even je mail checken, maar dan merk je dat je wachtwoord niet meer werkt of misschien merk je wel gekke activiteit in je account. Hoe dan ook lijk je gehackt te zijn. Wat nu? Radar geeft je advies.
Wanneer je gehackt bent heeft iemand anders je wachtwoord gestolen om toegang te krijgen tot jouw account. Op deze manier kan er persoonlijke informatie worden gestolen of kunnen er ongewenste e-mails worden verstuurd. Hieronder leggen we je uit wat je het beste kunt doen om zo snel mogelijk van de hacker af te komen.
Dit moet je doen bij een gehackt Gmail-account
Heb je een Gmail-account en vrees je dat deze gehackt is? Dan vind je in dit artikel de beste tips om dit specifieke account zo snel mogelijk te redden van een hacker.
1. Voer een anti-virusscan uit
Een hacker komt vaak achter je wachtwoord doordat hij op de een of andere manier (via een link in een e-mail bijvoorbeeld) een programma op jouw computer heeft geïnstalleerd waar jij geen weet van hebt. Het is dus zaak om dit programma te verwijderen. Controleer of je virusprogramma de laatste update heeft gehad en voer een volledige scan van je systeem uit.
2. Verander je wachtwoord
Nadat je computer is gescand op virussen en malware (software die computersystemen verstoort) kun je nu je wachtwoord wijzigen. Kun je je niet meer aanmelden? Zorg er dan voor dat je een nieuw wachtwoord instelt. Als het goed is en als je er snel bij bent zal het nieuwe wachtwoord nog naar je eigen e-mailadres worden gestuurd.
Kun je toch niet meer in je account? Neem dan contact op met je e-mailprovider. Bij hen kan je bewijzen wie je bent en je wachtwoord opnieuw laten instellen.
3. Check ook andere online accounts
Je e-mail is gehackt, maar dit vergroot ook direct de kans dat de inbreker probeert om persoonlijke gegevens van andere kanalen probeert af te halen. Vooral wanneer je vaker gebruikmaakt van hetzelfde wachtwoord kan dit een probleem zijn. Kijk dus ook andere zaken na zoals online streamingsdiensten, socialmediakanalen en bijvoorbeeld bankzaken.
4. Breng mensen op de hoogte
Het is vaak lastig om te weten welke schade een hacker al heeft aangericht voor je hem hebt kunnen blokkeren. Laat daarom altijd aan vrienden en familie weten dat je e-mail gehackt is, voordat ze bijvoorbeeld op gevaarlijke links klikken die de hacker via jouw e-mail heeft verzonden.
5. Meld de hack bij je provider
Misschien had je al eerder in het proces contact opgenomen met je e-mailprovider, maar anders is het goed om alsnog de hack ook bij hen te melden. Door het rapporteren van de inbraak, help je de provider om scammers in het vervolg makkelijker op te sporen. Bovendien kan het ook nog zo zijn dat je provider meer weet over de hack en jou nog relevante informatie kan geven.
Check hier of je gehackt bent
Vermoed je dat je bent gehackt, maar weet je het niet zeker? De politie heeft een controlefunctie op hun site staan, waardoor je zelf kunt checken of jouw e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.
Toekomstige hacks voorkomen
Als het goed is heb je deze hackpoging nu zo snel mogelijk kunnen weren, maar natuurlijk voorkom je deze situatie in het vervolg liever. Eerder schreef Radar al over manieren om je socialmedia-accounts tegen hackers te beschermen.