Je hebt een verkeersboete gekregen. Wat nu?

verkeersboete-kilometerbordje-anwb-780.jpg

Wat ligt daar nou tussen de krant en reclamefolders op de deurmat...? Een verkeersboete? Dat is een flinke domper! Wat kun je vervolgens doen - afgezien van betalen?

Iris Böhm heeft in een recente column geschreven hoe je onder een (onterechte) verkeersboete uitkomt. In dat kader sprak ze onder andere met enkele experts van de ANWB over wat je kunt doen en waaraan je moet denken wanneer je een boete voor een verkeersovertreding hebt gekregen.

Hun vijf aandachtspunten:

  1. Onderzoek welk bewijs er voor de verkeersovertreding is. Dit is te vinden op het digitaal loket verkeer. Via dit digitaal loket kan je ook beroep aantekenen.
  2. Bezwaar maken heeft alleen zin als je aannemelijk kunt maken dat- er sprake is van joyriding; - dat de auto ten tijde van de overtreding niet meer van jou is, aantonen met een vrijwaringsbewijs; - dat je er niet bent geweest, dat dus een ander jouw kenteken misbruikt heeft. Aantonen met flitsfoto en met bewijs waar je auto wel was op het moment van de overtreding; - als je kan aantonen dat er sprake is van een onduidelijke verkeerssituatie. (automobilist moet dit bewijzen); - dat je de overtreding niet begaan hebt (de automobilist moet dit bewijzen).
  3. Als je in beroep gaat bij de officier van justitie hoef je de boete nog niet te betalen. Als de officier van justitie het beroep afwijst dan kan je nog naar de kantonrechter. Dan moet je het boetebedrag wel al betalen als zekerheidstelling. Het is aan te bevelen naar de zitting te gaan en uit te leggen waarom je in beroep bent gegaan en wat de omstandigheden van de overtreding zijn.
  4. Het boete bedrag niet kunnen betalen is geen reden voor kwijtschelding. Wel kan je een betalingsregeling aanvragen.
  5. Enkele bezwaargronden die in procedures afgewezen zijn:- door rood licht rijden omdat je een ambulance met een familielid erin volgt; - door rood rijden omdat je de weg vrij wilt maken voor een ambulance; - het feit dat je je auto uitgeleend hebt. Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor het betalen van de boete als er een M op het formulier staat. Dat kan je dan zelf verhalen bij degene die reed tijdens de overtreding.

- er sprake is van joyriding;

- dat de auto ten tijde van de overtreding niet meer van jou is, aantonen met een vrijwaringsbewijs;

- dat je er niet bent geweest, dat dus een ander jouw kenteken misbruikt heeft. Aantonen met flitsfoto en met bewijs waar je auto wel was op het moment van de overtreding;

- als je kan aantonen dat er sprake is van een onduidelijke verkeerssituatie. (automobilist moet dit bewijzen);

- dat je de overtreding niet begaan hebt (de automobilist moet dit bewijzen).

- door rood licht rijden omdat je een ambulance met een familielid erin volgt;

- door rood rijden omdat je de weg vrij wilt maken voor een ambulance;

- het feit dat je je auto uitgeleend hebt. Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor het betalen van de boete als er een M op het formulier staat. Dat kan je dan zelf verhalen bij degene die reed tijdens de overtreding.

Meer informatie vind je op de website van de ANWB.Lees ook: Hoe kom je onder een (onterechte) verkeersboete uit?

En heb jij weleens een verkeersboete gekregen en heb je een bedrijfje ingeschakeld om je te helpen er onderuit te komen? Vertel Radar wat je ervaring was!

Bron: ANWB

Meer over