Je huisdier vegetarisch voeren: goed bedoeld of gevaarlijk?

Steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar wat als je diezelfde keuze voor je kat of hond wilt maken? Kan dat eigenlijk wel, en is het gezond voor het beestje? Dierenarts Piet Hellemans deelt zijn visie op of dit goed is voor jouw dier. Ook waarschuwt hij vooral katteneigenaren om voorzichtig te zijn.
Honden kunnen vegetarisch, maar niet te vroeg
Volgens Hellemans is het mogelijk om honden vegetarisch of zelfs volledig veganistisch te voeren. "Als dat goed uitgebalanceerd is, kunnen ze daar hartstikke gezond op zijn en blijven," zegt hij. Toch plaatst hij een belangrijke kanttekening: het is niet verstandig om jonge honden de eerste zes maanden op een volledig plantaardig dieet te zetten. "Er zijn nog te weinig onderzoeksresultaten bekend om te bepalen of dat schadelijk is."
Een vegetarisch dieet kan voor sommige honden zelfs voordelen hebben, bijvoorbeeld als ze last hebben van voedselallergieën. "Dat heeft vaak met dierlijke eiwitten te maken," legt Hellemans uit. "Als er geen dierlijke eiwitten in de voeding zitten, dan vindt er ook geen allergische reactie plaats."
Katten zijn vleeseters
Voor katten ligt het een stuk ingewikkelder. "Katten zijn meer gespecialiseerde vleeseters dan honden," waarschuwt Hellemans. "Ze hebben bepaalde vitaminen en aminozuren nodig die alleen in dierlijke producten zitten, zoals taurine, vitamine A en vitamine B12. Zonder deze stoffen kunnen katten ernstige tekorten oplopen.
Het goede nieuws is dat sommige van deze voedingsstoffen synthetisch kunnen worden toegevoegd aan vegetarisch kattenvoer. Maar Hellemans adviseert om dit niet zomaar zelf uit te proberen. "Dan moet je wel echt goed weten wat je doet. Ik zou je kat niet vegetarisch of vegan gaan voeren op basis van een receptje dat je online vindt."
Is vegetarisch kattenvoer dierenmishandeling?
Sommige mensen vragen zich af of het vegetarisch voeren van een kat onder dierenmishandeling valt. Volgens Hellemans hangt dat af van de voeding die je geeft. “Als jij je kat niet goed verzorgt, voldoe je niet aan de zorgplicht voor je kat en dat valt onder dierenmishandeling," zegt hij.
“Als de voeding van de kat wel gebalanceerd is en alle voedingsstoffen erin zitten die ze nodig hebben, dan voldoe je als baasje aan je zorgplicht," zegt hij. Wel waarschuwt hij: "Helaas zijn er heel veel recepten voor vegetarische of veganistische voeding voor katten die niet goed zijn en uiteindelijk toch nog deficiënties (tekorten) geven."
Een hond vegetarisch voeren kan, als je hond niet te jong is en de voeding goed uitgebalanceerd is. Bij katten is het risico dus veel groter en is het belangrijk dat je weet wat je doet. Wil jij je huisdier op een vegetarisch dieet zetten? Overleg dan altijd met een dierenarts of een gediplomeerd voedingsdeskundige over wat het beste is voor jouw dier.