Je huishouden en administratie op orde: zo houd je je goede voornemen vol

huishouden-administratie-testpanel-uitslag-goede-voornemens-780.jpg

Nu het jaar net over de helft is maakt Radar in een vierdelige serie artikelen de balans op van goede voornemens die consumenten begin 2019 maakten. Welke waren dat, en in hoeverre lukt het mensen om zich eraan te houden? Hieronder tips voor het op orde krijgen van het huishouden en je persoonlijke administratie.

Een grote meerderheid (85%) van de mensen die in onze enquête aangeven dat ze voor dit jaar als goed voornemen hadden om het huishouden op orde te krijgen, zegt dit nog altijd vol te houden (41%) of er in elk geval nog regelmatig mee bezig te zijn (44%). Van de respondenten die zich hadden voorgenomen om orde te scheppen in hun persoonlijke administratie is dit percentage zelfs 90, dus 9 op de 10 mensen: 32% houdt het naar eigen zeggen nog altijd vol en 58% is er nog regelmatig mee bezig. Hoe slagen zij daarin - met andere woorden: wat is hun 'geheim' om deze voornemens niet volledig te laten versloffen?

En hoe zit het met de consumenten die deze voornemens ook hadden, maar ze niet hebben kunnen volhouden? waar lag dat volgens hen aan?

Enquête over goede voornemens

We vroegen (en vragen - want op het moment dat dit artikel verschijnt kun je de enquête nog steeds invullen) wat consumenten voor 2019 als goede voornemens hadden gemaakt. Ruim een op de zes mensen (16% - op het moment van schrijven 700 respondenten) gaf aan het huishouden op orde te willen krijgen. Daarnaast wilden zo'n 360 mensen (goed voor 8% van het totaal) graag zorgen voor orde in de persoonlijke administratie.

Lees ook het eerste deel in deze serie van vier, over het goede voornemen om meer tijd voor jezelf te maken:

Hoe maak je meer tijd voor jezelf?

'Niet echt serieus geprobeerd'

4% van de mensen die als voornemen had om de administratie op orde te krijgen, heeft dit geprobeerd maar is er ook weer mee gestopt - verreweg de meesten van hen binnen drie maanden. 11% van de respondenten met dit voornemen zegt er niet eens aan begonnen te zijn.

De belangrijkste reden voor het afhalen was dat het te veel moeite kostte (41%), gevolgd door 'Ik wist niet hoe ik het aan moest pakken' en 'Ik heb het niet echt serieus geprobeerd (beide 34%). (Bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk, vandaar dat de percentages optellen tot meer dan 100.)

Wie zijn huishouden op orde wilde krijgen, slaagde hier in 1 op de 10 gevallen niet in: 5% begon er niet aan en 5% haakte af ergens in de loop van het eerste halfjaar van 2019.

Ook hier was de belangrijkste afhaak-reden dat het te veel moeite kostte (46%). En eveneens was hier een gedeelde tweede plek: 32% had er geen tijd voor en 32% geeft toe het niet echt geprobeerd te hebben. (Bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk, vandaar dat de percentages optellen tot meer dan 100.)

Alle Radartips en -artikelen met betrekking tot het huishouden hebben we voor je op één plek verzameld:

Lees hier alles over het huishouden

Realistische doelen stellen: zo doen de volhouders het

Voor beide groepen geldt dezelfde 'top drie' van factoren die eraan bijdroegen dat zij hun goede voornemens (deels) hebben weten vol te houden.

Op de derde plek: zorgen dat je niet te veel voornemens maakt. Van de 'huishouden-voornemenmakers' noemde 23% dit als reden en van de mensen die hun administratie op orde wilde krijgen gaf 20% deze reden.

Op 2: een planning maken. 31%, respectievelijk 35% van de ondervraagde groepen respondenten zegt dit gedaan te hebben.

En op nummer 1: realistische doelen stellen. Dit heeft 45%, respectievelijk 41% van de respondenten geholpen.

Tips van respondenten

Diverse invullers van de enquête geven ook specifiekere redenen voor hun succes met de goede voornemens. Een greep hieruit, bij wijze van tips voor anderen:

  • Niet uitstellen: 'Gewoon wat vandaag gedaan kan worden, vooral niet morgen doen.'
  • 'Je voor ogen houden dat het anders aan het eind van het jaar enorm veel tijd kost en lastig is.'
  • 'Ik wil zien wat ik uitgeeft en wat ik overhoudt zodat ik kan gaan sparen voor andere reparaties thuis en ook of mijn schulden eerder kan aflossen.'
  • Partner of andere gezinsleden als -al dan niet dwingende- motivatie: 'Opdracht van mijn vrouw.' / 'Heb een vriend als stok achter de deur.' / 'Ik doe het voor de kinderen.'
  • Betalen voor hulp: 'Ik heb een huishoudster gehuurd.'
  • Video's op internet gebruiken als ondersteuning: 'Ik heb me laten motiveren door anderen op YouTube.'
  • Af en toe van iemand horen dat je goed bezig bent: 'Ik krijg complimenten erover en dat helpt ook, het valt mensen op dus het is niet voor niets.'

Ook Radarcolumnist Erica Verdegaal heeft tips voor je. Lees hoe ze je op weg helpt met je administratie:

Eindelijk overzicht in je huishoudelijke administratie met deze 5 tips!

Meld je aan als panellid en ontvang vaker enquête-uitnodigingen

Wil je vaker je ervaring delen of mening geven op het gebied van consumentenkwesties? Word dan lid van het Radar Testpanel! Je ontvangt dan regelmatig uitnodigingen om vragenlijsten in te vullen. Jouw antwoorden helpen ons om consumentenzaken uit te zoeken. Aanmelden kan via deze link.