Je maakt je keuken schoon met deze 12 tips

Sommige mensen doen het elke dag en de hele dag door, anderen zijn er geen fan van: schoonmaken. Met name de keuken is niet de meest favoriete plek om schoon te maken. Radar maakt je leven een stukje makkelijker met deze twaalf tips.

Esther van Dijk is professioneel organizer bij De Huishoudcoach. Sinds ze zelf een gezin heeft zag ze de noodzaak om meer structuur en overzicht in haar huishouden aan te brengen. Tegenwoordig vindt ze het leuk om actief bezig te zijn met haar huishouding.

Als vrouw besteedt ze meer tijd aan het huishouden dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2017. Het begint al op jonge leeftijd dat vrouwen meer tijd besteden aan huishoudelijke taken. In de leeftijd twaalf tot negentien spenderen mannen slechts vijf uur per week hier aan, vrouwen bijna het dubbele met negen uur. Over het algemeen besteden we wel minder tijd aan het huishouden de laatste jaren. Dat heeft te maken met technologische ontwikkelingen zoals het online bestellen van boodschappen en kleding. De meeste tijd gaat naar taken zoals het doen van de was, schoonmaken, opruimen en koken. Maar liefst twee uur per dag besteden we daaraan.

Tips

 • Je keuken onderhouden is misschien nog wel belangrijker dan de keuken zelf schoonmaken. Hoe minder vuil een apparaat is, hoe makkelijker je het schoonmaakt.
 • Wil je de vriezer ontdooien en schoonmaken? Doe dit dan als het buiten vriest. Dan kan je de inhoud buiten zetten zodat deze niet ontdooit.
 • Maak eerst de koelkast helemaal schoon voordat je de wekelijkse boodschappen gaat doen. Dan heb je ook meteen overzicht wat je allemaal nog aan verse producten hebt liggen.
 • Gaspitten maak je makkelijk schoon in een sopje van heet water en Biotex. Laat ze wel goed inweken.
 • Bedek de bodem van je oven met aluminiumfolie en gebruik zoveel mogelijk bakpapier. Zo vang je kruimels en vet op. Plaats regelmatig nieuw folie.
 • Raak je het overzicht kwijt in je huishouden? Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan een workshop waar je allerlei praktische tips krijgt.
 • Kalkaanslag uit je waterkoker of filterkoffiezetapparaat verwijder je met water met citroenschijfjes of water met een scheut azijn. Zet de apparaten aan, laat het even inwerken en spoel alles goed om. Heb je een koffiecupjesapparaat of een specifiek koffieapparaat? Lees dan in de handleiding wat je het best kan gebruiken.
 • Gasfornuizen maak je het makkelijkst schoon met een simpel sopje van afwasmiddel.
 • Je oven van binnen schoonmaken doe je met een schaaltje met citroenschijfjes. Zet de oven aan. Het vet weekt los en zo krijg je de oven makkelijker schoon.
 • Wissel elke acht tot tien weken de filters van je afzuigkap. Bij vieze vette filters kan sprake zijn van brandgevaar. Bij vlam in de pan zouden vette filters in de brand kunnen vliegen.
 • Vergeet niet het filter van je vaatwasser schoon te maken met een sopje. Neem de randen van de deuren af. Laat de vaatwasser eens leeg draaien met wat azijn.
 • Geen zin om je oven schoon te maken? Overweeg een oven met een zelfreinigend programma.