Je pensioen als 'toetje': wat komt er straks uit de vriezer?

Wat betekenen de nieuwe, strengere regels voor ons pensioen? Radar liet een berekening maken door pensioenconsultant Aon Hewitt. De pensioenen van drie generaties worden onder de loep genomen.

Pensioenfondsen moeten volgens de nieuwe regels hogere reserves in kas hebben voor het geval ze het economisch moeilijk krijgen. Indexeren, het aanpassen van pensioenen aan stijgende prijzen, moet met meer terughoudendheid gebeuren.

Dat mag namelijk pas als er voldoende geld beschikbaar is om niet alleen nu, maar ook in de toekomst te indexeren. Hierdoor hoopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te voorkomen dat het geld te vroeg wordt uitgedeeld, terwijl het eigenlijk nodig is voor het uitbetalen van de pensioenen van komende generaties.

De premie wordt met de nieuwe regels stabieler, deze kan niet opeens omhoog of omlaag schieten. Dat is niet alleen van belang voor jou als werknemer, maar ook voor werkgevers die maandelijks ongeveer twee derde van jouw maandpremie aan je pensioenfonds afdragen.

Als een pensioenfonds moet korten, dan kunnen ze hier langer mee wachten. Herstelt de situatie niet en moet er toch pensioen worden ingehouden, dan kunnen fondsen de korting over maximaal tien jaar uitsmeren. Hierdoor is de gepensioneerde niet in één klap een groot deel van zijn pensioen kwijt.Dertiger

De dertiger is de enige die er door de nieuwe regels qua pensioen op vooruit gaat. Hij moet daarvoor wel het langste doorwerken en betaalt uiteindelijk ook de hoogste premie van de drie generaties. Ook stijgt de premie van deze generatie het meest onder de nieuwe regels.Vijftiger

Uit de berekeningen van Radar en Aon Hewitt blijkt dat de vijftiger aan het kortste eind trekt en met het minste pensioen naar huis gaat, terwijl hij er wel meer voor betaalt in vergelijking tot de zeventiger. Hij kan ook niet profiteren van voordelen als het prepensioen of de VUT-regeling.

De nieuwe regels veranderen daar niks aan. Sterker nog: de vijftiger ontvangt  minder pensioen in de nieuwe situatie, maar gaat er wel meer voor betalen. Deze generatie is de verliezer, maar is toch nog solidair: ze dragen een deel van hun rendement af aan andere generaties.Zeventiger

De zeventiger is al met pensioen en heeft zijn premie al betaald. De nieuwe regels veranderen daar niets aan, maar de oudere voelt ze wel degelijk in de portemonnee. Hij ontvangt minder pensioen, en gaat er ook wat betreft de koopkracht op achteruit.

Waarschijnlijk wordt er binnenkort niet geïndexeerd, dat betekent dat het pensioen van de zeventiger jaarlijks minder waard wordt. Als de economie niet veranderd, kan het verlies voor een zeventiger wel oplopen tot een kwart van de uitkering.Lees ookBerekening Aon HewittReactie: Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidPensioen in de vriezer'Vijftigers de klos door nieuwe rekenregels pensioenen'

Forumreacties

46
  • Door Radar

Er komen strengere rekenregels voor onze aanvullende pensioenen. Radar laat berekenen wat deze voorgestelde regels betekenen voor de pensioenen van drie leeftijdsgroepen. Kunnen de mensen die nu met pensioen zijn nog rekenen op iets extra's de komende jaren? En hoe zit dat voor iemand van 30 of van 50? Welke generatie profiteert van deze strengere regels, of trekken we allemaal aan het kortste eind? In euro's van nu zetten we de gemiddelde uitkeringen en de betaalde premies op een rij. En wat kost het nou eigenlijk om in een solidair systeem te sparen voor later? Maandag 29 september in Radar, 20:30, NPO 1

  • Door Miepje1

Ik vrees dat over 15 jaar ik helemaal NIKS krijg... Ik ben 55, moet officieel tot 67 maar daar geloof ik ook niks van. Ik heb tegen die tijd 48 jaar pensioen opgebouwd (53 jaar werken). Ik voorspel dat voor mensen zoals ik dan de keuze gaat gelden: of je krijgt AOW, of je krijgt je pensioen. Maar niet allebei. Tegen die tijd zal men wel een wet hebben gemaakt die bepaald dat elke niet-werkende Nederlander (niet de uitkeringstrekkers maar de pensionado's) op het bestaansminimum moet zitten en dat alles wat je daarboven eventueel zou hebben, afgeroomd wordt. Ik houd al jaren een overzicht bij van mijn te verwachten pensioen en ik zie het alleen maar teruglopen. Ik moet officieel al 2 jaar langer werken en dan scheelt het al 16 euro per maand. Wat is 16 euro per maand? Niet veel, maar daar gaat het niet om. Twéé jaar langer werken - waarschijnlijk nog veel meer - en toch veel minder krijgen. De regering vergeet voor het gemak dat pensioen uitgesteld loon is. En daar kan ik knap kwaad om worden. Ik heb ook medelijden met de generatie achter mij. Maar ik vind toch niet dat ik dan solidair moet zijn en heel veel moet inleveren zodat zij ook nog pensioen krijgen. De generatie boven mij heeft dat ook niet hoeven doen.

  • Door kweenie

Of je werkelijk minder krijgt, hangt ook af van hoe lang je pensioen krijgt. Gemiddeld worden mensen een stuk ouder dan vroeger, dus ook als je pas twee jaar later begint en 16 euro minder krijgt, is er nog grote kans dat je gemiddeld meer krijgt dan iemand die nu al met pensioen is. Of iemand die 20 jaar geleden met pensioen is gegaan.