Je product gaat kapot en de winkel of fabrikant is failliet, wat nu?

wat-als-mjn-product-kapot-gaat-en-de-winkel-of-fabrikant-is-failliet-161017.jpg

Elektronicaketen BCC is 22 september 2023 failliet verklaard. De afgelopen maand kon je er wel nog producten kopen of bestellen in de webshop. Eerder zocht Radar al uit hoe verstandig dat is. Nu kijken we naar de garantie: wat als jouw gekochte artikel binnen een paar maanden kapot gaat? Kun je dan nog iets doen?

Stap 1: Heb ik recht op garantie?

Voordat je gaat kijken waar je naartoe moet als de winkel of fabrikant failliet is, is het belangrijk om te weten of er op jouw product nog wel garantie zit. Als je een product koopt heb je namelijk recht op een deugdelijk product. Dat houdt in dat het gekochte artikel voor een langere periode op een normale manier moet werken.

Hoe lang het precies mee moet gaan ligt aan het soort product. Wat je van een artikel mag verwachten hangt volgens de ConsuWijzer af van een aantal dingen:

  • Wat de verkoper heeft gezegd
  • Wat er in de reclame wordt gezegd
  • Het merk
  • De prijs
  • Of het product nieuw of tweedehands is

Als een artikel niet naar behoren functioneert heb je recht op gratis reparatie of een nieuw product. Dit moet binnen een bepaalde tijd gebeuren zonder dat de verkoper moeilijk doet. De optie om te repareren is er niet altijd. Meestal gebeurt dit alleen als dit voordeliger is voor de verkoper.

Als een product versleten is, verkeerd is gebruikt of niet goed is onderhouden moet je de kosten voor reparatie zelf betalen. Het valt dan niet onder de garantie die geldt voor een ondeugdelijk product.

Stap 2: Is de winkel of fabrikant failliet?

Er is een verschil tussen of de winkel waar het product gekocht is failliet gaat of dat de fabrikant waar het artikel is gemaakt failliet gaat. Hieronder legt Radar aan jou de twee verschillen uit.

A. Wat moet ik doen als mijn product kapot gaat en de winkel is failliet?

Als de winkel failliet is, bestaat het wettelijke aanspreekpunt, de verkoper, niet meer. Als er nog fabrieksgarantie op het artikel zit kun je bij de fabrikant of importeur terecht. Als er geen garantie meer op het product zit kun je het proberen bij de failliete winkel. De kans op slagen is in dat geval volgens de Consumentenbond erg klein omdat de fabrikant niet meer verplicht is het artikel te repareren of vervangen. In het geval dat het bedrijf wordt overgenomen kun je bij het nieuwe bedrijf klagen.

De Consumentenbond geeft een kort stappenplan voor wat je zelf kunt doen als de winkel failliet is:

  1. Leg jouw klacht voor aan de curator en vraag of hij of zij een oplossing voor jou heeft
  2. Kijk of je een garantiebewijs hebt van de fabrikant of importeur
  3. Heb je een product ter reparatie ingeleverd bij het failliete bedrijf? Stuur dan deze brief van de Consumentenbond met een kopie van de aankoop- en reparatiebon naar de curator, zodat je kunt aantonen dat het artikel van jou is. Het product moet altijd worden teruggegeven, al dan niet gerepareerd

B. Wat moet ik doen als mijn product kapot gaat en de fabrikant is failliet?

Het faillissement van een fabriek kan gevolgen hebben voor de verplichting van de verkoper, omdat die bijvoorbeeld niet meer aan de onderdelen kan komen. Op sommige producten, zoals elektronica, zit een fabrieksgarantie van een aantal jaar. Gaat het artikel voortijdig stuk zonder dat het jouw fout is, dan kun je aankloppen bij de winkel waar je het product hebt gekocht. Of je nu fabrieksgarantie hebt of niet en of de fabriek gestopt is of niet, de verkoper is altijd verplicht om het product te vervangen of te repareren. Als dit niet mogelijk is heb je recht op (een deel van) je geld terug, zo meldt PlusOnline.

Bron: Consumentenbond / ConsuWijzer / PlusOnline