Je smartphone op vakantie: waarop kun je letten?

smartphone-checklist-0706-2019-780.jpg

Ga je op vakantie buiten de Europese Unie (EU), en neem je je telefoon, smartphone of tablet mee op reis? Zorg dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan!

Ga je binnen de EU op vakantie, dan kun je vaak zonder extra kosten bellen en internetten. Check van te voren wel of het land waarnaartoe je op vakantie staat, wel binnen die regeling valt. Als je daarover twijfelt, check dan de website van je provider, of neem contact op met je provider. En lees meer bij de ConsuWijzer over regels binnen de EU.

  1. Controleer de voorwaarden en tarieven voor mobiel bellen, sms'en en internetten Als je buiten de EU op vakantie gaat, kun je gebruik maken van wifi op je toestel. Zet je de 'roaming' op je toestel aan, dan kun je een gepeperde rekening verwachten. Soms biedt je provider een speciale buitenlandbundel aan, waarmee je voor een bepaald tarief een aantal MB kopen om mee op internet te surfen
  2. Zet automatische updates uit Zorg dat je telefoon niet zomaar updates voor apps kan installeren. - Voor Android: open Google Play Store en ga naar de Instellingen (via de drie streepjes bovenin), 'Apps automatisch updaten', kies voor 'alleen via wifi'. (Let op: er bestaan verschillende soorten versies van Android, het kan zijn dat dit voor jouw Android net anders werkt). - En voor iOS van Apple: Ga naar Installingen > iTunes en App Store > hier kun je je voorkeuren wat betreft automatische downloads aanpassen.
  3. Zet roaming uit Zet via de instellingen van je telefoon roaming uit, als je (tijdelijk) geen internet wil gebruiken - Voor Android: ga naar netwerk & internet > mobiel internet > roaming (let op: er zijn veel verschillende versies van Android, het kan zijn dat dit voor jouw versie net weer anders geformuleerd is) - Voor iOS: instellingen > opties mobiele data > dataroaming
  4. Ook binnen de EU: wees zuinig met je MB's! Als je met je smartphone op vakantie gaat, kan het goed zijn dat je meer van mobiel internet gebruik maakt dan je doet als je thuis bent. Je kunt immers geen gebruik maken van de wifi thuis, en onderweg wil je misschien vaker iets op zoeken. Hoe zorg je dat je zuinig omgaat met je MB's? Lees: Blijf binnen je databundel met deze tips, en: wat kun je eigenlijk met 1 GB?

Handige tips voor smartphonegebruik op vakantie

Roaming binnen de EU, toch een torenhoge rekening

In Radar Checkt eerder aandacht voor het verhaal van een gezin dat op een cruiseschip naar Noorwegen op vakantie gaat. De kinderen maken gebruik van roaming in de veronderstelling dat ze binnen de EU geen extra kosten hoeven te maken. Eenmaal thuis krijgt het gezin een rekening op de mat. 12.000 euro. Wat blijkt? Wees extra alert bij roaming op zee.

Heb je toch een hogere rekening gekregen dan je had verwacht? Dan kun je een klacht indienen bij je provider. Een voorbeeldbrief voor klagen bij een te hoge telefoonrekening vind je bij de ConsuWijzer.

Bron: Radar / ConsuWijzer