Je tanden poetsen met een handtandenborstel of met een elektrische borstel?

elektrisch-poetsen-29-07-2020-780.jpg

Als je je tanden goed schoon wil houden, kun je dan beter kiezen voor een elektrische tandenborstel of voor een handtandenborstel?

Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) sprak daarover met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Met de handtandenborstel of met een elektrische borstel?

Volgens Martijn Rosema van het ACTA is een belangrijk voordeel van elektrisch poetsen het sneller bewegen van de borstel. Dat betekent dat je de borstel eigenlijk alleen maar goed op de tand of kies hoeft te plaatsen, en een klein randje van het tandvlees mee moet poetsen. Volgens Rosema is dat voor veel mensen al moeilijk genoeg, en poets je met een elektrisch exemplaar uiteindelijk gemiddeld gezien beter.

Mariska de Beijer van de KNMT ziet meer voordelen van de elektrische variant. Roterende elektrische tandenborstels zouden volgens De Beijer beter in staat zijn tandplak te verwijderen, en de kleine, ronde kop van de borstel zorgt ervoor dat ook lastig bereikbare plekken in het gebit beter schoon worden gehouden. Met een elektrische tandenborstel weet je ook vaak precies hoelang je nog moet borstelen: op veel exemplaren zit namelijk een timer.

De handtandenborstel heeft eigenlijk voornamelijk nadelen, zo vinden zowel Rosema en De Beijer. Een voordeel van de handtandenborstel is dat-ie goedkoper is. Maar, zo zegt Rosema: 'Als je minder zorg afneemt van de tandarts of mondhygiënist doordat je elektrisch poetst, ben je misschien toch voordeliger uit'. Met een handtandenborstel zet je bovendien gemakkelijk te veel kracht tijdens het poetsen, terwijl er bij een elektrisch exemplaar vaak een poetskrachtsensor in de borstel zit, die een waarschuwing geeft als je te hard boent.

Beide deskundigen adviseren dan ook een elektrische borstel. Waar let je op bij de aanschaf?

  • Ronde borsteltjes zijn volgens Rosema net iets beter;
  • Een oplaadbare accu werkt vaak net iets beter dan een exemplaar op batterijen. Een tandenborstel met batterijen heeft volgens De Beijer minder reinigingskracht en maakt een beperkter aantal poetsbewegingen.

Hoe vaak moet je een borstel vervangen?

Rosema adviseert de borstel te vervangen als de haren zover zijn gebogen dat ze uit de steel komen. Gebeurt dat eerder dan drie maanden, dan heb je eigenlijk ook een poetsinstructie nodig, aldus Rosema. Je poetst dan waarschijnlijk met te veel kracht.

De Beijer houdt een periode van 10 tot 12 weken aan, en eerder als de tandenborstel slijtage vertoont of als je ziek bent geweest.

Hoe houd je verder je gebit schoon?

Met alleen een (elektrische) tandenborstel ben je er nog niet: veertig procent van je tandoppervlak zit tússen je tanden. Met alleen tanden poetsen maak je dus maar zestig procent schoon, vertelt Rosema. Dat bekent dus: ook goed tussen je tanden schoonmaken! Ragertjes zijn daarvoor het meest effectief, tipt Rosema. Heb je weinig ruimte tussen de tanden, dan kun je een tandenstoker gebruiken om de laatste resten eten weg te halen. Flosdraad is erg lastig om te gebruiken, en daardoor minder effectief.

Beide deskundigen hebben nog vijf tips om je gebit schoon te houden:

  • Poets je tanden twee keer per dag, twee minuten lang;
  • Gebruik tandpasta met fluoride, om gaatjes te voorkomen
  • Reinig iedere dag tussen je tanden met stokers of ragers;
  • Loop tijdens het poetsen niet weg, kijk in de spiegel wat je doet en houd je aandacht erbij;
  • Gezond tandvlees bloedt niet. Heb je last van bloedend tandvlees, vraag dan je tandarts of mondhygiënist naar poetsinstructies.