Je Yahoo-gegevens zijn mogelijk gehackt, wat nu?
Hackers hebben de gegevens van ruim een miljard Yahoo-accounts buitgemaakt, zo onthulde de internetgigant woensdag. Wat moet je nu weten en doen als (oud-)gebruiker van Yahoo, Flickr of Tumblr?
Niet alleen de huidige gebruikers moeten zich zorgen maken: ook als je vroeger een account had, loop je risico's.
Lees meer over de hack in Hack treft ruim een miljard Yahoo-gebruikers.
Om welke data gaat het?
De volgende gegevens zijn buitgemaakt:
- namen
- e-mailadressen
- telefoonnummers
- geboortedata
- versleutelde wachtwoorden*
- beveiligingsvragen
*: Het gaat hier om een versleuteling met een zogeheten MD5-hash. Hiervan is al een aantal jaren bekend dat deze niet veilig is.
Om welke data gaat het niet?
Volgens Yahoo zijn niet in gevaar geweest:
- onversleutelde wachtwoorden
- creditcardgegevens
- bankgegevens
Wie zijn getroffen door de hack?
Als je een Yahoo-account hebt óf ooit gehad hebt, loop je kans dat jouw gegevens zijn gestolen.
Ja, je loopt dus óók risico las je geen account meer hebt, of deze vergeten bent.
Zo waarschuwt NRC: 'Met de combinatie van veiligheidsvragen en geboortedatum kan een kwaadwillende je wachtwoord lospeuteren – ook bij andere diensten. Die naam van je eerste baas, het merk van je eerste auto of je moeders meisjesnaam verandert nooit. Mijd die veiligheidsvragen, gebruik niet klakkeloos je geboortedatum en beveilig je webdiensten met een tijdelijke pincode via een sms’je.'
Onder Yahoo valt ook de fotodienst Flickr en het blognetwerk Tumblr. Volgens Yahoo zijn Tumbr-data niet in gevaar geweest.
Welke maatregelen neemt Yahoo?
Yahoo verplicht gebruikers die mogelijk slachtoffer zijn geworden van deze hack tot het wijzigen van hun wachtwoord.
Beveiligingsvragen en -antwoorden die niet versleuteld zijn, heeft Yahoo onbruikbaar gemaakt. Daarmee kan dus geen toegang meer verkregen worden tot accounts.
Welke maatregelen kun je zelf nemen?
Als je voor andere (niet-Yahoo-)accounts wachtwoorden en beveiligingsvragen en -antwoorden gebruikt die hetzelfde zijn als of vergelijkbaar zijn met de gegevens die je destijds voor Yahoo gebruikte, verander die dan.
Verder geeft Yahoo tips die eigenlijk altijd gelden: check al je accounts op verdachte activiteiten (bijvoorbeeld vreemde mailtjes, bestellingen die je niet gedaan hebt, enzovoorts), klik niet op links en open geen bijlagen die je aantreft in verdacht mailtjes en wees op je hoede voor ongevraagde berichten waarin naar persoonlijke informatie wordt gehengeld, of die verwijzen naar websites waarop dat gebeurt.
Bron: Yahoo / NRC