background branding

'Jeugdbescherming moet beter luisteren naar kwetsbare kinderen en ouders'

21-9-14-jeugdbescherming-kinderbescherming-advies-advocaat-bijstand-ouders-uithuisplaatsing-ondertoezichtstelling-ANP-351809930.jpg

Kinderen en hun ouders moeten een betere rechtspositie krijgen als jeugdbescherming ingrijpt. Als uithuisplaatsing dreigt, verdienen het kind en de ouders beiden bijstand van een gespecialiseerde advocaat. Die hulp is er nu al voor ouders, maar die zou ook beschikbaar moeten zijn voor kinderen. Ook hebben ouder en kind recht op 'tijdig, onafhankelijk en kwalitatief goed onderzoek'.

Dit stelt volgens de Volkskrant de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een dinsdag gepubliceerd advies over de toekomst van de jeugdbescherming.

De overheid had het gezaghebbende adviesorgaan hierom gevraagd. De jeugdbescherming moet beter gaan luisteren naar de kwetsbare kinderen en hun ouders voor wie ze zorg draagt, zegt de Raad.

Kritiek op jeugdbescherming

De jeugdbescherming ligt al enige tijd onder vuur. Kwetsbare kinderen krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hebben. Veel ouders klagen bovendien dat kinderrechters hun kinderen onterecht uit huis plaatsen, op basis van ondeugdelijke jeugdbeschermingsrapporten. Ouders die zo’n beslissing aanvechten, delven vaak het onderspit.

Tienduizend kinderen onder toezicht gesteld

Zo’n 10.000 kinderen per jaar hebben te maken met een ondertoezichtstelling (OTS). De rechter wil daarmee kinderen beschermen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd of die in een onveilige situatie zitten, bijvoorbeeld als ze gewelddadige of verslaafde ouders hebben of tijdens een vechtscheiding. Vijftien jeugdbeschermingsorganisaties voeren de beschermingsmaatregelen uit.

Bron: ANP / Volkskrant