background branding

Jeuk door een muggenbult: wat kun je doen?

muggenbeet-30-07-2019-780.jpg

Wat kun je doen tegen de jeuk van een muggenbult? Een kruisje zetten met je nagel, koelen met koud water, een beetje spuug of azijn erop? Radar spreekt met dermatoloog Bing Thio.

'Jeuk is niets anders dan een klein elektrisch signaaltje, van daar waar je geprikt wordt, via je ruggenmerg, naar je hersenen', legt Thio uit. 'Vervolgens krijg je een signaal van je hersenen naar je andere hand, met een krabsignaal.'

De bult die ontstaat, is eigenlijk een reactie van je immuunsysteem, en die bult kan verschrikkelijk jeuken, zegt Thio.

Volgens Thio is een hormoonzalf (ook wel: corticosteroïdenzalf of anti-eczeemzalf) het meest effectief tegen de jeuk die je krijgt van de ontstekingsreactie. De zalf helpt niet alleen bij jeuk door muggenbeten, maar ook bij beten door andere insecten, vertelt Thio. De crème is verkrijgbaar via je (huis)arts of dermatoloog.

Maar: ook middeltjes die je bij de drogist kunt kopen, kunnen helpen om de jeuk te verminderen, vertelt Thio. Dat geldt ook voor tips als: koelen met water of met ijsblokjes uit de diepvries, een kruisje zetten met je nagel en insmeren met azijn.

Let op tekenbeten en malaria!

Let wel: wees alert bij insectenbeten, zeker als je vermoedt dat het een tekenbeet is of als je in een land op vakantie bent waar muggen ziekten mee kunnen dragen, bijvoorbeeld malaria. In dat geval is een zalf niet voldoende en kun je het beste contact opnemen met een arts.

Volgens Thio is een muggenbeet niet van een tekenbeet te onderscheiden. Het kan zijn dat je de teek nog ziet zitten, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Thio: 'Van alle mensen die een tekenbeetziekte hebben aan de huid, heeft maar 30 procent gemerkt dat die door een teek gebeten is.' Gebeten door een teek? Lees deze adviezen.

'In je huid voel je pijn, druk, kou. Je kunt een heleboel dingen voelen, en ze onderdrukken elkaar. Dus als je jeuk hebt, heb je geen pijn, en als je pijn hebt, heb je geen jeuk. Als je een kruisje zet, voel je druk en een beetje pijn. Met iets koels, zoals een raketijsje of een zakje diepvriesdoperwten, verdoof je de jeuk even door te koelen. En azijn kan een beetje prikkelend werken.' De oplossingen werken volgens Thio ongeveer 1 à 2 uur.

En, tot slot: hoe kan het toch dat een muggenbult bij de een veel groter wordt dan bij de ander? Als je als kind eczeem, astma of hooikoorts hebt gehad, dan kan het zijn dat je lichaam nog meer reageert op de beet.