Jeukende hoofdhuid of droog, slap haar? Vermijd deze producten!

01:04 haren wassen.jpg

De laatste tijd duiken er op sociale media talloze filmpjes en foto’s op van mensen die ontdekken dat hun haar eigenlijk slag of krul heeft. Hoewel het kan lijken alsof je van nature steil, slap, futloos, droog of pluizig haar hebt, zou het zomaar kunnen dat je in werkelijkheid gewoon de verkeerde producten gebruikt.

Om te achterhalen welke producten je moet vermijden om je natuurlijke haarstructuur te stimuleren, spreken we Iris Lampe, mede eigenaar van CG-hair. Ze geeft aan dat je pas weet hoe je haar zich gedraagt, wanneer het helemaal gezond is.

'Vaak zie je wel krullen of slag in babyhaartjes rondom het gezicht of in de nek. Soms is de rest van het haar dan nog helemaal steil, maar dat is dan vaak niet natuurlijk', vertelt Lampe. Het is volgens haar waarschijnlijk dat je deze krullen of slag over je hele hoofd hebt, maar dat dit onderdrukt wordt door het gebruik van verkeerde producten.

Deze vijf ingrediënten moet je vermijden

Lampe geeft aan dat er vijf ingrediënten zijn die in de meeste shampoos, conditioners en stylingproducten zitten, die je eigenlijk maar beter kan vermijden. Ze geeft ook meteen aan dat het wat tijd en energie vergt om erachter te komen wat er in een product zit. 

Je kunt in principe op de verpakking lezen uit welke ingrediënten een product bestaat, maar dit zegt volgens de krullenspecialist niet alles: 'Vaak worden er codes gebruikt voor bepaalde ingrediënten. Zo kan een bedrijf op de verpakking zetten dat iets sulfaatvrij is, maar dan toch onder een codenaam bepaalde sulfaten in het product verwerken.' Ga dus niet af op marketingbeloftes maar zoek op wat er in de ingrediëntenlijst staat.

Sulfaten: een te actieve reiniger

Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die stylingresten, talg en vuil uit je haar halen. Ze zitten in de meeste shampoos en reinigen eigenlijk te goed. Naast de onzuiverheden die je uit je haar wil wassen, spoelt het ook de natuurlijke oliën weg, legt Lampe uit.

Deze oliën zijn juist essentieel voor zowel je haar als je hoofdhuid. Gebruik je te vaak agressieve sulfaten, dan is de kans groot dat je haar droog en pluizig wordt. Ook jeuk, of rode plekjes op je hoofdhuid kunnen veroorzaakt worden door sulfaten in je shampoo.

Siliconen: zwaar haar door onzichtbaar plastic

Als er siliconen in een haarproduct zitten dan wordt er als het ware een laagje om je haar heen gecreëerd. Siliconen worden toegevoegd zodat je haar onder de douche glad aanvoelt, makkelijk doorkambaar is en glanzender oogt. Alleen verzwaart het laagje je haar ook. Heb je slag of krul, dan kunnen siliconen deze structuur onderdrukken. Je haar wordt dan eerder steil en gaat sneller slap hangen. 

Daarbij zijn siliconen slecht voor het milieu. 'Je kan het vergelijken met een soort plastic, alleen spoel je dit plastic gewoon door het doucheputje heen', vertelt Lampe. 'Via deze weg komen siliconen ook in het oppervlaktewater terecht.'

Voordelen van siliconen, bijvoorbeeld dat je haar glanst of dat het makkelijker te borstelen is, zijn volgens Lamme ook te bereiken door de goede conditioner, olie of styling-producten aan je haarroutine toe te voegen.

Minerale oliën: een schadelijk bijproduct

Minerale oliën leggen, net als siliconen een laagje om je haar heen waardoor je haar en hoofdhuid afgesloten worden. Dit maakt het moeilijker om voedingsstoffen op te nemen en er kan wederom irritatie van de hoofdhuid ontstaan doordat deze niet kan ademen. 

De minerale oliën zijn een bijproduct van de winning van aardolie. Ze zijn slecht afbreekbaar en tasten ecosystemen aan waarin ze terecht komen. Daarmee zijn minerale oliën niet alleen slecht voor je haar, maar ook voor de natuur.

Uitdrogende alcoholen: veroorzaker van pluizig en droog haar

De naam zegt het al, veel soorten alcohol hebben een uitdrogende werking. Net als sulfaten zijn ze bedoeld om je haar te reinigen maar nemen ze in die reiniging de natuurlijke vetten mee. Vaak worden deze alcoholen gebruikt als vulmiddel.

Lampe geeft wel aan dat niet alle soorten alcohol slecht zijn voor je haar. 'Vette alcohol wordt juist gebruikt als oplosmiddel voor oliën, waardoor deze goed verspreid kunnen worden in je haar.' Deze soort alcohol hoef je dus niet te vermijden.

Parabenen: twijfelachtige conserveermiddelen

'Parabenen zijn lastiger', legt Lampe uit. 'In feite is niet bewezen dat ze slecht zijn voor je haar, maar ze voegen ook niks toe.' Parabenen worden ingezet als conserveermiddel, waardoor haar- en andere cosmeticaproducten langer houdbaar blijven. 

Wel hebben verschillende studies aangetoond dat veel soorten parabenen de werking van oestrogeen imiteren. De hormonale disbalans waarin veelvuldig gebruik kan resulteren werd al verschillende keren in verband gebracht met borstkanker. Er zijn ook onderzoeken die dit bewijs verwerpen maar aangezien parabenen verder geen toegevoegde waarde hebben, is het beter om ze te vermijden.

Droogshampoo en haarlak meestal twijfelachtig

Het advies luidt dus om de verpakking goed te lezen voordat je een product in je haar gebruikt. Lampe geeft aan dat er voor de meeste producten alternatieven te vinden zijn. 'Je hoeft niet per se een productgroep te vermijden, het gaat uiteindelijk om de ingrediënten.'

Wel geeft ze aan de in vrijwel alle haarlak ten minste een van de bovengenoemde ingrediënten te vinden is. Ook droogshampoo is zeer zelden geschikt als je je haar gezond wil houden. Lampe heeft wel nog een tip voor een alternatief: 'Gebruik een beetje talk- of babypoeder, strooi dat op je haar waar het vettig is en klop het daarna weer eruit. Let daarbij natuurlijk ook even erop of er geen gekke ingrediënten in het poeder zitten dat je gebruikt.'

Welke producten moet ik gebruiken?

De volgende stap is uitzoeken hoe je jouw haar in model krijgt. Wij gingen na welke middelen je nodig hebt om jouw specifieke haartype te laten stralen.