Jongeren drinken en roken weer minder

jongrook_780.jpg

Nederlandse jongeren tussen de elf en vijftien jaar zijn de afgelopen vier jaar weer minder gaan drinken en roken. De kinderen zijn nog steeds tevreden. De meesten geven hun leven een 6 of hoger.

Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het welzijn en de gezondheid, waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.

De cijfers van het zogenoemde HBSC-rapport, geschreven in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), worden elke vier jaar geanalyseerd. Aan het onderzoek onder 200.000 kinderen in Europa werkten ook de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau mee.

Trend

Uit het vorige rapport bleek al dat Nederlandse jongeren minder risicovol gedrag vertoonden. Deze trend heeft zich doorgezet. Het percentage van vijftienjarigen dat tussen 2009 en 2013 ooit heeft gerookt, daalde van 44 naar 34 procent. Het percentage dat wekelijks drinkt, ging van 22 naar 16 procent. Het middelengebruik in Nederland ligt nu rond het Europese gemiddelde. De elf- en dertienjarigen drinken wel minder vaak wekelijks dan hun Europese leeftijdgenoten.

Ook het aantal vijftienjarigen dat ooit seks heeft gehad, is gedaald. Het percentage zakte van 26 in 2005 naar 16 in 2013. In slecht vier landen is dit aantal lager. De levensstijl van de Nederlandse jeugd is in vergelijking met Europese leeftijdsgenoten niet bijzonder gezond. Ze eten volgens het onderzoek minder vaak fruit, drinken meer frisdrank en kijken relatief veel televisie.

Bron: ANP