background branding

Jongeren duizenden euro’s kwijt aan voetbalspel FIFA

Al jarenlang is het voetbalspel FIFA een van de best verkochte videogames ter wereld. Waar het vroeger alleen ging om een potje voetbal spelen, draait het spel tegenwoordig om het kopen van schatkistjes waarvan de speler niet weet welke voetballers erin zitten. Zogenaamde ‘loot boxes’ waar FIFA flink aan verdient. Spelers geven hier soms duizenden euro’s aan uit.  Is het nog steeds een onschuldig spelletje of is dit niet eigenlijk gewoon een vorm van gokken? Radar zoekt het uit.

De game-industrie haalt een groot deel van haar winst uit in-game aankopen. Het is namelijk vaak niet meer zo dat je het hele spel koopt wanneer je de game aanschaft. Delen van de game zijn dan niet of moeilijk beschikbaar totdat je ervoor betaalt. Zo kan de speler een voordeel opdoen door bijvoorbeeld een beter wapen te kopen.

Gedwongen veel te spelen

Wanneer je als speler geen geld uitgeeft aan dergelijke mechanismen word je gedwongen heel veel te spelen om hetzelfde niveau te bereiken als spelers die wel betalen. Zo drijven game-ontwikkelaars spelers tot het uitgeven van soms gigantische bedragen.

Loot boxes en gokken

De dingen die je in het spel kan kopen zijn vaak in de vorm van de eerder genoemde loot boxes. Je kan in FIFA  bijvoorbeeld pakjes kopen die willekeurige spelers bevatten. Zo kan je uit een pakje Messi krijgen, maar ook spelers waar je niks aan hebt. 

Deze pakjes kun je bemachtigen door heel veel te spelen, of ze te kopen voor een relatief laag bedrag. Dit maakt het kopen van deze pakketjes aantrekkelijk. Doordat spelers op voorhand niet weten wat ze precies kopen heeft het veel weg van gokken. 

Dwangsom voor EA Games

Om deze reden heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit in 2019 dan ook een dwangsom opgelegd aan de ontwikkelaar van FIFA, EA Games. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft Radar laten weten zij in veronderstelling waren dat EA Games in overtreding was van artikel 1 van de Wet van Kansspelen. EA Games heeft deze rechtszaak gewonnen, omdat het gokelement deel uitmaakt van de game en hierdoor niet als los kansspel gezien kan worden.

Tony van Rooij, verslavingsdeskundige van het Trimbos instituut, zegt dat wat hem betreft het openen van loot boxes gewoon gokken is. ‘Wat je ziet is dat de wetgeving dus achterloopt op wat er in Gameland gebeurt. Ze hebben gokken gesimuleerd, maar dit is niet precies gokken volgens de Nederlandse wet. Het is natuurlijk zo dat mensen iets openen waarvan ze niet weten wat erin zit, maar wat zij waardevol kunnen vinden. Nou ja, dat is niet anders dan wat je bij Holland Casino doet. Je zet in en je hoopt iets te winnen.’

‘Niet heel anders dan gokmachine’

Gameontwikkelaar Rami Ismail sluit zich hierbij aan: ‘Je zou letterlijk je hele leven elke dag een pakje kunnen kopen en nooit de kaarten kunnen krijgen die je wil. Ja, dan wordt het gokken’, zegt hij tegen Radar.

‘In principe is het niet heel anders dan bij zo'n machine zitten en aan de arm trekken en dan hopen dat je drie cijfers krijgt’, besluit hij.

Hoe games aanzetten tot het doen van aankopen

EA Games laat Radar schriftelijk weten dat het kopen van deze loot boxes geheel optioneel is en dat de keuze bij de speler zelf ligt. Dit is echter discutabel volgens Rami. Gameontwikkelaars hebben namelijk erg veel invloed op het gedrag van spelers.

‘Het nadeel is dat de game-industrie heel goed is in psychologie. Dat is ons werk. Wij proberen dingen te maken die mensen leuk vinden en daarvoor moeten wij mensen ook kunnen sturen naar de de juiste opties, de juiste keuzes. Wat heel snel bleek, voornamelijk in mobiele spellen, was dat we ook heel goed zijn in het sturen van koopgedrag. En dat betekent dat waar het eigenlijk heel mooi begon, het heel snel heel naar werd.’

Andere spelers bijhouden

Gameontwikkelaars gebruiken slimme manieren om ervoor te zorgen dat spelers geld uitgeven. In FIFA kun je alleen geld uitgeven in de online omgeving. Uit gelekte stukken van EA-Games blijkt dan ook dat de ontwikkelaar er alles aan doet om spelers in deze online omgeving te krijgen. 

Eenmaal in deze online omgeving is het al snel verleidelijk om geld uit te geven. Je moet namelijk onrealistisch veel spelen als niet-betalende speler om de betalende spelers bij te houden. 

8 miljoen punten voor Messi

Het is dus vaak zo dat je met je team vol met onbekende spelers tegen teams met goede spelers zoals Messi of Mbappe moet. Dit is natuurlijk oneerlijk. Jorn-Geert Kramer, fanatiek FIFA-speler, merkte dit ook op. ‘Ik speel 10 tot 20 uur per week, en spaar nu al 3 maanden mijn punten op. Ik heb nog niet eens een miljoen, en je hebt 8 miljoen nodig om Messi te kopen.’

Daarbovenop komt er elk jaar een nieuwe FIFA uit, waardoor je opgebouwde team ineens niks meer waard is. Er zit dus ook tijdsdruk op het bouwen van een goed team.

Grote spelers

Gameontwikkelaars weten je dus gemakkelijk over te halen tot het doen van in-game aankopen. De opbouw van inkomsten is echter opmerkelijk. 2 tot 5 procent van de spelers zorgt namelijk voor meer dan 50% van de inkomsten. 

Deze kleine groep spelers worden ‘whales’ genoemd. Rami legt ons uit welke mensen tot deze categorie behoren. ‘Whales zijn een hele verschillende mensen, maar er zitten mensen tussen die een slechte impulscontrole hebben. Kinderen, jeugd, mensen die aandacht hebben voor gokken of voor verslaving. Soms ook gewoon rijke mensen die het niet uitmaakt of ze enorme bedragen uitgeven aan spellen.’

Wetgeving in Europa

Maar hoe ziet de toekomst voor loot boxes eruit? Hier heeft Rami een duidelijk antwoord op. 'Op Europees niveau is belangrijk dat wordt gedefinieerd dat wat loot boxen zijn eigenlijk gokken is. Ik denk dat als we dat kunnen afstellen, de reguleringen die aan de gokindustrie vastzitten ook vast komen te zitten aan games. Dit moet het voor een videogame onaantrekkelijk maken om eraan mee te doen.'