Jongeren onder de 18 komen gemakkelijk aan sigaretten

roken-280619.jpg

Het is voor minderjarigen kinderlijk eenvoudig om op bepaalde plekken sigaretten te kopen, meldt De Telegraaf. De slagingskans om als minderjarige een pakje peuken te bemachtigen is bij tabakswinkels en supermarkten zelfs sterk gestegen. Ook de naleving van het rookverbod laat nog sterk te wensen over.

Dat blijkt uit onderzoek van warenwaakhond NVWA, die een vergelijking maakt tussen 2016 en 2018. Sinds 2017 mogen jongeren onder de 18 jaar geen tabak meer kopen. Maar terwijl het percentage rokende jongeren afneemt, gaf de NVWA afgelopen jaar vaker boetes voor overtreding van de leeftijdsgrens. Bij een kwart van de waargenomen pogingen van jongeren om sigaretten te kopen, deelde de dienst een prent of een berisping uit omdat de jongere zonder zich te hoeven legitimeren de tabak meekreeg, vooral in horeca en supermarkten.

Leeftijdsgrens roken niet goed gecontroleerd

Bij bijna 5000 controles zagen inspecteurs 589 keer dat een jongere die mogelijk nog geen 18 jaar was probeerde tabak te kopen. Bij ongeveer een kwart van deze kooppogingen werd de leeftijd door de verkoper niet of niet goed gecontroleerd. Deze bedrijven kregen een boete.

Uit onderzoek blijkt verder dat jongeren onder de 18 jaar makkelijker tabak kunnen kopen. Bij tabakswinkels lukte het 62 procent in 2016 om tabak aan te schaffen, tegen 94 procent in 2018. Bij supermarkten steeg die slaagkans van 53 procent naar 81 procent.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf