Jongeren wonen langer thuis

thuiswonen-student-17-11-2018-780.jpg

Bijna een op de vijf (18 procent) 25- tot 30-jarigen in Nederland woont nog bij de ouders. In 2010 was dit 14 procent, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Dat steeds meer late twintigers nog thuis bij hun ouders wonen is een trend in bijna heel Europa. Gemiddeld gaat het om 42 procent thuiswonende jongeren in de EU-landen, tegen 38 procent in 2010. België laat in deze periode een opvallende verschuiving zien, van 21 naar 35 procent.

Studieschulden, werkloosheid en gebrek aan betaalbare woonruimte

Ook in Ierland blijven relatief veel meer 25- tot 30-jarigen bij hun ouders wonen. Volgens het CBS komt dit echter het meest voor in Zuid- en Oost-Europa, Kroatië, Griekenland en Malta voorop. In de Scandinavische EU-landen zijn deze percentages het laagst.

Dat jongeren langer thuis blijven wonen heeft verschillende oorzaken, zoals studieschulden, werkloosheid en een gebrek aan betaalbare woonruimte.

In alle Europese landen verlaten mannen minder vaak het ouderlijk huis dan vrouwen. In Kroatië woont 86 procent van de mannen (25 tot 30 jaar) nog bij de ouders, het meest van de hele EU.

Bron: ANP