Jouw vragen over e-sigaretten beantwoord

Esther Croes, arts-epidemioloog van het Trimbos-instituut, beantwoordt vragen over de e-sigaret, roken en stoppen met roken. 

De e-sigaret is veel in het nieuws. Uit de Verenigde Staten kwamen meldingen van mensen met een mysterieuze longziekte. Ook in Nederland volgden berichten over mensen met klachten door de elektronische sigaret. Hoe zit het met de veiligheid van de e-sigaret, en wat moet je weten over (stoppen met) roken? 

Kijk de uitzending terug: Zijn e-sigaretten gevaarlijk? Trimbos reageert

Wat is schadelijker voor je gezondheid de e-sigaret of de gewone sigaret?

'Voor rokers is de tabakssigaret schadelijker dan de e-sigaret. Voor niet-rokers kan een e-sigaret ook heel erg schadelijk zijn. Het wordt vaak gezien als een opstapje naar roken. En de e-sigaret heeft op zichzelf ook schadelijke stoffen in zich. Het advies is: begin er niet aan', zegt Croes.

Welke andere stopmiddelen zijn er?

'De beste methode: vind een coach die je kant helpen met stoppen', tipt Croes. 'Die heeft middelen, zoals nicotinepleisters of pillen, die je kunnen helpen. Een coach kan je wijzen op je valkuilen. Hoe loste je bijvoorbeeld stress in het verleden op? Met een sigaret?'

Welke maatregelen zijn er in Nederland genomen met betrekking tot de e-sigaret?

Croes: 'De e-sigaret mag sinds twee jaar niet meer verkocht worden aan mensen onder de 18 jaar. De maximale concentratie nicotine voor een e-sigaret is in Nederland veel lager dan in de Verenigde Staten, de hoeveelheid nicotine in de e-sigaret is daar 2,5 tot 3 keer zo hoog.'

'Er zitten al waarschuwingen op verpakkingen en er komen reclameverboden. Er komt ook een e-sigaretverbod op plaatsen waar je ook niet mag roken.'

Is er klinische evidentie dat e-sigaret schadelijker is?

Ook bij roken van een e-sigaret, 'dampen', kan er gezondheidsschade ontstaan, vertelt Croes. Over de precieze gevolgen moet meer onderzoek gedaan worden, stelt zij. Die studies zouden zich kunnen richten op de relatie tussen hart- en vaatziekten en kanker.

Hoe zit het met meeroken van de e-sigaret?

'Meeroken van gewone sigaretten is ontzettend schadelijk, je kunt er ziek van worden of van overlijden. Als iemand een gewone sigaret in zijn hand heeft, smeult de peuk tussen de trekjes door. Het voordeel van een e-sigaret is dat die alleen damp produceert als je de knop indrukt en inhaleert', aldus Croes. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar de gevolgen van het meeroken bij een e-sigaret. Bij twee kinderen op de achterbank, en een auto vol met rook, kunnen kinderen een verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag krijgen, legt Croes uit. Dit effect is vergelijkbaar met twee grote koppen koffie.

Let op: meeroken met een elektronische sigaret kan schadelijk zijn, zeker voor kinderen. In de damp zijn kleine spoortjes kankerverwekkende stoffen gevonden. Het staat volgens Croes alleen niet in verhouding tot de schade die je hebt bij meeroken via een gewone sigaret.