background branding

Jumbo en Albert Heijn verhogen prijzen tot 5 procent

jumbo-albert-heijn-prijsverhoging-22032019.jpg

Supermarkten Albert Heijn en Jumbo hebben de prijzen van artikelen verhoogd. Bij Albert Heijn gaat dat om gemiddeld 5 procent, bij Jumbo 4 procent. Dit is inclusief de btw-verhoging die van 6 procent naar 9 procent ging.

Daltix, een bedrijf dat prijzen van onder meer supermarkten analyseert, heeft dit aangetoond. Het bedrijf verzamelde vanaf september de prijzen van een boodschappenmand bestaande uit 500 producten van 100 A-merken. De ontwikkeling van de prijzen worden al een tijdje verzameld. Huismerken worden niet meegenomen in het onderzoek omdat die moeilijker met elkaar te vergelijken zijn.

'Verhoging meer dan btw-verhoging is logisch'

De twee grote supermarkten gebruikten beide een andere methode voor de prijsverhogingen. Jumbo is in november gestart met het verhogen. Albert Heijn deed dat na de btw-verhoging na de jaarwisseling. Volgens Bart de Vuijst van Daltix is het logisch dat de prijzenverhoging meer is dan de btw-verhoging. 'Grondstoffen zijn duurder geworden, lonen zijn hoger, dat wordt allemaal meegerekend.'

'Rare prijzen worden zeker aangepast'

Ook Inprijsverhoogd.nl constateerde de prijsverhoging bij de twee winkels maar ziet inmiddels dat de prijzen minder schommelen. 'Heel veel prijzen in de supermarkten eindigen normaal gesproken op een 9. Door die btw-verhoging zijn er nu veel rare prijzen in het schap. Dat gaat zeker aangepast worden', aldus Matthijs Neppelenbroek van de website.

Reactie van Jumbo

Volgens Jumbo veranderen de prijzen door bijvoorbeeld andere inkoopprijzen bij leveranciers, prijzen bij concurrentie en veranderende wet- en regelgeving. De supermarkt past zijn prijzen daar constant op aan. Albert Heijn wil niet reageren op het onderzoek. 

Bron: NOS