Kabinet compenseert meer loon bij zieke ouderen

werkloosoud062317.jpg

Het kabinet breidt de regeling uit die werkgevers compenseert als ze een oudere werkloze in dienst nemen die dan vervolgens langdurig ziek wordt. De leeftijd voor deze regeling wordt verlaagd van 63 naar 56 jaar, meldde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag.

Er wordt 2 miljoen euro voor uitgetrokken. Het kabinet hoopt werkgevers zo te stimuleren om ouderen die langer dan een jaar thuis zitten en een ww-uitkering hebben ontvangen, in dienst te nemen. 'We denken dat dit de werkgevers over de streep zal trekken', aldus de bewindsman.

Volgens Asscher deinzen bedrijven vaak terug om ouderen in dienst te nemen omdat ze bang zijn dat die sneller ziek worden. Dat klopt niet volgens de minister. Wel zijn ouderen vaak gemiddeld langer ziek. De regeling wordt volgend jaar van kracht.

Radar opzoek naar de oplossing

In Nederland blijft de langdurige werkloosheid onder vijftigplussers groot. Ze sturen honderden sollicitatiebrieven, maar vaak zonder enig resultaat. In de Radar Extra documentaire Kans op werk: 3 procent vroeg Antoinette Hertsenberg zich af hoe het kan dat we als samenleving oudere werkzoekenden in de klem houden met het huidige systeem en onderzocht of een basisinkomen de oplossing biedt. Naar aanleiding van de documentaire is Radar een petitie gestart voor een experiment met het basisinkomen voor werkloze 55-plussers.Teken petitie basisinkomen voor werkloze 55-plussers

Bron: ANP