background branding

Kabinet gaat mensen met schulden door energiecrisis helpen

gas-muntgeld117788395_s.jpg

Het kabinet heeft plannen op tafel liggen om mensen te helpen die door de stijgende energieprijzen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Als ze echt in betalingsproblemen komen en dreigen afgesloten te worden, nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over. Deze maatregel gaat mogelijk dit jaar nog voor de winter in, zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS.

Ruim 1 miljoen huishoudens dreigen in de problemen te komen door de stijgende energieprijzen. Zo’n 600.000 daarvan hebben hiervoor nog nooit betalingsproblemen gehad. De nieuwe maatregel geldt alleen voor mensen die dit jaar in de problemen komen door nieuwe energiecontracten. Ze treffen alle mensen dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten of dit al hebben gedaan met hogere tarieven. Er wordt verwacht dat een grote meerderheid van de mensen een contract met variabele tarieven gaat hebben. 

Steun energiebedrijven

Met de maatregel wil het kabinet ook voorkomen dat energiebedrijven omvallen doordat klanten niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De klant kan worden aangemeld voor het overnemen van de schulden nadat een energiebedrijf meerdere keren een aanmaning heeft gestuurd zonder dat er betaald is. 

Nieuw fonds

Om het plan uit te voeren wordt een speciaal fonds opgericht. De verwachting is dat het kabinet daar honderden miljoenen in wil stoppen. Waar dat geld vandaan wordt gehaald, is nog niet duidelijk. De energiebedrijven zullen ook een percentage bij dragen, hoeveel is nog niet bekend. Komende woensdag praten de energiebedrijven en de overheid opnieuw over de percentages die ze willen bijdragen aan het fonds. Het kabinet wil het definitieve plan vrijdag presenteren als onderdeel van een breder plan om de gevolgen van de hoge energieprijzen ook voor dit jaar te dempen.

Kritiek kabinet

Rutte IV heeft de afgelopen tijd veel kritiek gehad op de ondersteuning van mensen in financiële problemen. Ministers hebben al diverse keren gezegd dat het niet meer mogelijk is om voor dit jaar de koopkracht verder te ondersteunen. De maatregelen voor volgend jaar worden officieel gepresenteerd met Prinsjesdag, volgende week dinsdag.

Bron: NOS