background branding

Kabinet gaat strijd aan met hoge huren

20190222_amsterdam.jpg

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om de vastgelopen huurmarkt uit het slop te trekken. Voor sociale huurwoningen wordt er in de toekomst niet alleen gekeken naar het inkomen per huishouden, maar ook naar de samenstelling van dat huishouden. Ook voor de vrije huursector wil minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maatregelen nemen.

Om nu in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag je maximaal 38.000 euro verdienen, maar daarbij wordt bijvoorbeeld niet gekeken uit hoeveel mensen een huishouden bestaat. Dat moet anders, vindt het kabinet.

Hogere inkomensgrens

'Met een hogere inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens komen gezinnen met lage middeninkomens wel in aanmerking voor een sociale huurwoning.' Daarnaast zullen de sociale huren gemiddeld met niet meer dan de inflatie omhooggaan.

Maximale prijs op vrije markt

Ollongren wil ook maatregelen nemen voor huurwoningen op de vrije markt. In gebieden waar de huurprijzen 'excessief' hoog zijn moeten gemeenten een maximale prijs kunnen vaststellen, gebaseerd op een percentage van de WOZ-waarde.

Bron: ANP