background branding

Kabinet investeert 80 miljoen in toekomstige economie zonder afval

economie-100719.jpg

Het kabinet heeft een bedrag van 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de zogenoemde circulaire economie, ofwel een toekomstige economie zonder afval. Het geld is voor dit jaar en volgend jaar, zo maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bekend.

Met het extra budget krijgen het bedrijfsleven en decentrale overheden een kans om projecten aan te dragen om de transitie te maken en zo een bijdrage te leveren aan de opgave op de uitstoot van CO2 te verlagen. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, in 2030 zou Nederland op de helft moeten zijn. Het extra geld komt beschikbaar als gevolg van de vorige week gepresenteerde klimaatmaatregelen, aldus de bewindsvrouw.

'Slim omgaan met grondstoffen'

'Een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs', aldus Van Veldhoven. 'Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet.'

Decentrale overheden en het bedrijfsleven worden opgeroepen voorstellen te doen voor duurzame projecten op het gebied van de grond, weg en -waterbouw. Hier is 17,5 miljoen euro voor beschikbaar. Een bedrag van 22,5 miljoen euro is bestemd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel. Daarnaast is 40 miljoen euro beschikbaar voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen.

Hoe kun je zelf slim omgaan met afval?

Sommige producten die je weggooit kun je nog prima gebruiken. Hoe kan je zelf op een makkelijke manier alledaagse producten hergebruiken? Via WhatsApp vroegen wij dat aan onze lezers. 

Recyclen kan best wel een klus zijn. Sinds 2014 is er PMD, waardoor je verschillende soorten afval in één zak kunt doen. Lees meer:

Slim afval scheiden met PMD

Met een composthoop zorg je ervoor dat je organisch materiaal, voornamelijk plantaardig afval, op een plek houdt. Hoe maak je zelf een composthoop en hoe duurzaam is dat? Radar zocht dat voor je uit.

Bron: ANP