Kabinet komt met versoepeling van de coronamaatregelen

CoronaVirus-06-05-2020.jpg

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. Vanaf 11 mei gaan de eerste versoepelingen plaatsvinden, al zijn er ook een aantal maatregelen die in stand blijven. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de nieuwe maatregelen.

Premier Mark Rutte benadrukte tijdens de persconferentie dat we aan het begin staan van onze 'exit-strategie', de eerste stappen naar de anderhalvemetersamenleving. 

Deze maatregelen blijven in stand

 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heb je ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten. 

Verder geldt ook nog steeds dat ouderen en mensen met een slechte gezondheid voorzichtiger moeten zijn. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Dit zijn nieuwe maatregelen vanaf 11 mei

Het kabinet heeft een globaal plan opgesteld voor de maanden tot 1 september. De meest concrete maatregelen zijn vanaf 11 mei, en als alles goed gaat kunnen de maatregelen steeds meer worden uitgebreid. De volgende dingen gelden vanaf 11 mei:

Scholen

Scholen in het basisonderwijs (waaronder ook het special onderwijs), de dag- en gastouderopvang mogen weer open op 11 mei. Premier Mark Rutte benadrukte gisteren tijdens de persconferentie: 'minimaal een halve week, maar wel hele dagen.'

Contactberoepen

Kappers en masseurs en andere contactberoepen (diëtist, ergotherapeut, homeopaat etc) mogen nu weer hun vak uitoefenen. Ook mogen er weer rijlessen gegeven worden. Voor dit alles blijft gelden: houdt zoveel mogelijk anderhalve meter afstand. En vooraf moeten tussen klant en ondernemer goed de risico's doorgesproken worden. Zijn er gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, dan mag de dienst niet verleend worden. Fysiotherapeuten mochten vorige week weer (onder restricties) behandelingen geven.

Ook wordt er gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert. 

Sport en spel

Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding buiten samen sporten. Jongeren tussen 13 en 18 jaar mogen dit ook, maar dan alleen als er anderhalve meter afstand wordt gehouden en: alleen onder begeleiding en alleen buiten. Voor volwassenen geldt ook: wel samen sporten, maar ook met anderhalve meter afstand, geen wedstrijden en geen gezamenlijke kleedkamers.

In Openbaar Vervoer mondkapje verplicht

Vanaf 1 juni mag je de trein, bus, metro of tram alleen maar in als je een mondkapje draagt. Nu geldt nog steeds: ga alleen met het OV als dit noodzakelijk is en houdt afstand. 

Radar schreef eerder een artikel over of je een boete krijgt als je geen mondkapje draag in het openbaar vervoer. Dat lees je hier

Welke mondkapjes?

Medische mondkapjes moeten vooral beschikbaar zijn voor personeel in de zorg, vindt het ministerie. Dus voor andere situaties waarin het lastig is (zoals in het OV) om anderhalve meter afstand te houden: draag niet-medische mondkapjes.

Per 1 juni voortgezet onderwijs open

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het voortgezet onderwijs wordt toegestaan. De manier waarop, wordt nog verder door het ministerie uitgewerkt.

Terrasje pakken of naar het museum

Dat mag ook weer per 1 juni. Maar dan alleen terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen per 1 juni open, onder voorwaarden: 

 • een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
 • bezoekers moeten reserveren;
 • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Virus onder controle?

'Als het virus onder controle is', zo schrijft het ministerie, dan zullen er in fases meer dingen mogelijk zijn. 

Zo zal op 15 juni het middelbaar beroepsonderwijs weer open kunnen zijn voor examens en praktijklessen en zal worden overwogen om ook het hoger beroepsonderwijs weer open te stellen. 

Weer naar de camping

Blijft het virus onder controle dan mogen we per 1 juli weer naar de camping en het bungalowpark. De gezamenlijke douches en toiletten mogen dan weer open.

Meer dan 100 personen

Ook per 1 juli mogen bioscopen, theaters, poppodia, maar ook cafés en restaurants tot 100 mensen toelaten. Dit geldt dan ook voor kerken en moskeeën of voor bruiloften en uitvaarten.

Naar de sauna

En als het virus op 1 september ook nog onder controle blijkt, dus als de intensive care niet overbelast raakt en het aantal doden blijft dalen, dan mag je ook weer naar de sauna. Zo zal dan ook weer de coffeeshop volledig open zijn. Hetzelfde geldt dan ook voor fitnessclubs, verenigingskantines, coffeeshops, casino's en sekswerkers.

Overzicht plan tot 1 september

In de onderstaande infographic vind je het volledige plan van het kabinet voor de maanden tot 1 september. Deze maatregelen worden alleen doorgevoerd als het virus onder controle blijft. 'Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet', aldus premier Rutte. 

maatregelen-corona-07052020
Overzicht maatregelen tot 1 september

Bron: Rijksoverheid