background branding

Kabinet: Laat verbod op asbestdek drie jaar later ingaan

asbestdak-verbod-04062019.jpg

Asbestdaken blijven nog tot 2028 toegestaan. Het kabinet stelt een verbod, dat eind 2024 had moeten ingaan, met ruim drie jaar uit. Het kabinet hoopt zo de Eerste Kamer, die het voorstel dreigt te dwarsbomen, toch voor het voorstel te winnen.

Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op het dakbedekkingsmateriaal, dat heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. Senatoren van VVD, CDA en PvdA neigden daarom naar een tegenstem.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven is er veel aan gelegen het verbod te redden. Ze hoopt met deze tegemoetkoming de senaat over de streep te trekken om later dinsdag voor het verbod te stemmen. In schrijnende gevallen mogen gemeenten zelfs tot en met 2030 uitstel verlenen, schrijft Van Veldhoven aan de Eerste Kamer. Ze denkt dan aan gebouwen die in die jaren toch al zouden worden gesloopt of gerenoveerd.

Update 4 juni 2019 13:13

Inmiddels is bekend geworden dat de Eerste Kamer het verbod op asbestdaken heeft verworpen.

Subsidie voor het verwijderen van asbest

Door de overheid is 75 miljoen euro beschikbaar gesteld om daken met asbest te saneren. Huiseigenaren en bedrijven konden voorheen een subsidie krijgen, doordat het aantal aanvragen de afgelopen maanden snel steeg is de pot nu al leeg.

Radar Gemist: Subsidiepot voor het verwijderen van asbest is leeg

Grote weerstand in de Eerste Kamer

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het kwam er maar niet van. Van Veldhoven loodste het uiteindelijk soepel door de Tweede Kamer, waar alleen de SGP tegen stemde. Maar in de Eerste Kamer, de laatste horde, stuitte ze alsnog op grote weerstand.

Bron: ANP