Kabinet maakt fiets van de zaak fiscaal aantrekkelijker

fiets-van-de-zaak-20-03-2018.jpg

Het kabinet komt met maatregelen om de fiets van de zaak fiscaal net zo aantrekkelijk te maken als een leaseauto. Een werknemer kan dan voor een paar tientjes per jaar op een dure e-bike rijden. Dit schrijft het AD.

Omdat werkgevers de regelgeving te complex vinden zijn leasefietsen nu niet populair. Volgens de Bovag rijden er 10.000 rond, tegenover 700.000 leaseauto's. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil daarom dat er per 1 januari 2020 een vaste forfaitaire bijtelling komt, waarover belasting moet worden betaald. 'Fietsen is gezond, goed voor het milieu en vermindert files', zegt de staatssecretaris in de krant.

Hoe hoog de bijtelling wordt, moet nog worden uitgewerkt. Volgens belangenorganisaties als Bovag, ANWB en Fietsersbond zou een bijtelling van 4 procent de samenleving 50 miljoen euro kunnen opleveren, vooral door besparingen door een lagere CO2-uitstoot en minder ziekteverzuim.

Fiets van de zaak wordt minder ingewikkeld

De regels voor een fiets van de zaak worden minder ingewikkeld. Zo hoopt staatssecretaris Menno Snel van Financiën meer forenzen op de fiets te krijgen.

Mensen gebruiken hun fiets of auto van de zaak ook vaak privé. Over die privékilometers moeten ze belasting betalen. Voor een leaseauto is dat overzichtelijk, doordat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft. Maar voor een fiets moeten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moeten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken. Dat levert heel wat gereken en gedoe op.

Bron: ANP MediaWatch / AD