'Kabinet overweegt stemmen per post bij Tweede Kamerverkiezingen'

stembureau9-10-2020.jpg

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar per post te stemmen, vanwege het coronavirus. Volgens Haagse bronnen van het AD is de kans groot dat er een vorm van 'briefstemmen' wordt ingevoerd.

Bij 'briefstemmen' kunnen kiezers hun stem een paar dagen of enkele weken vóór de verkiezingen van 17 maart per post versturen.

Ook kan het stemformulier op de verkiezingsdag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt in de gemeente. Daardoor hoeven kiezers niet in de rij te staan voor het stembureau.

'Alle constructies worden onderzocht'

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat uiterlijk begin november weten of het kabinet werk maakt van stemmen per post. Nu is het nog zo dat alleen Nederlanders in het buitenland via de post hun stem mogen uitbrengen.

'Ik wil alle constructieve voorstellen onderzoeken om te zorgen dat deelnemen aan de verkiezingen voor alle Nederlanders zo makkelijk mogelijk is', meldt Ollongren.

ANBO: 'Briefstemmen is een goede zaak'

Het is een goede zaak als senioren door middel van briefstemmen thuis hun stem kunnen uitbrengen bij de verkiezingen in maart. Zeker omdat veel mensen het heel belangrijk vinden om gebruik te maken van hun stemrecht, zegt ouderenbond ANBO. 

'Ouderen gaan er in coronatijd minder vaak op uit en staan straks zeker niet graag in de rij bij een stembureau', aldus een woordvoerster. 'Stemmen per post heeft onze voorkeur boven digitaal stemmen, omdat niet alle ouderen digitaal vaardig zijn.'

Ze benadrukt dat briefstemmen niet alleen voor mensen van 70 jaar en ouder mogelijk moet worden, 'maar voor iedereen die niet mobiel is vanwege een kwetsbare gezondheid'.

KBO-PCOB: 'Meer stembureaus in een wijk kan ook helpen'

Ook seniorenvereniging KBO-PCOB ziet graag dat briefstemmen mogelijk wordt voor zowel ouderen als kwetsbare groepen.

'Ook meer stembureaus in de wijk kan helpen, opdat kiezers meer verspreid en dichterbij huis kunnen stemmen en niet in de rij hoeven staan. In landelijk gebied zouden mobiele stembureaus uitkomst kunnen bieden', aldus een woordvoerster.

Ze stelt voor om vooral jongeren te vragen de stembureaus te bemannen. 'Er is een groot tekort aan stageplekken. Hiermee kunnen jongeren iets moois, iets maatschappelijks doen.'

Briefstemmen enkele dagen voor verkiezingen verstuurd

Bij briefstemmen kunnen kiezers hun stem een paar dagen of enkele weken vóór de verkiezingen van 17 maart per post versturen. Ook kan het stemformulier op de verkiezingsdag zelf worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt in de gemeente.

KBO-PCOB en ANBO wijzen op het risico van fraude als inderdaad gekozen wordt voor briefstemmen op grote schaal. 'Uiteraard moet het stemmen dan wel betrouwbaar zijn', benadrukken ze.

Nederlanders in buitenland kunnen al langer per post stemmen

Nederlanders in het buitenland hebben al lang de mogelijkheid via de post hun stem uit te brengen. Binnen Nederland kunnen kiezers al wel een volmacht aan iemand anders geven, die dan namens hen mag stemmen.

Bron: ANP MediaWatch / AD