background branding

Kabinet Rutte III treedt af vanwege toeslagenaffaire

toeslagenaffaire-15012021-780.jpg

Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

Premier Mark Rutte geeft om 14.15 een toelichting op zijn ministerie van Algemene Zaken. Volgens een bron binnen de coalitie is het besluit in goede harmonie genomen.

Vrijwel de voltallige oppositie wilde dat het kabinet zou aftreden

De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. Vrijwel de voltallige oppositie wilde ook dat het kabinet zou aftreden.

'Er is ouders ongekend onrecht aangedaan'

De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders 'ongekend onrecht' is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de 'grondbeginselen van de rechtstaat' geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.

Lodewijk Asscher kondigde al aan dat hij zicht terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA

Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde donderdag al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan de toeslagenaffaire. Joe en Tamara (foto) vertelden hun verhaal. Zij ontvingen kinderopvangtoeslagen voor hun tweeling. Na vier jaar kreeg het stel opeens bericht van de belastingdienst dat ze informatie niet hebben doorgegeven, dat de toeslag werd stopgezet en dat ze alles moeten terugbetalen.

Kijk de uitzending terug: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus 

Bron: ANP

Meer over