Kabinet wil gasprijs verhogen en stroom goedkoper maken

slimme-meter-stroom-25062019.jpg

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent per kubieke meter omhoog, terwijl die op elektriciteit juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd. Het is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord dat naar verwachting vrijdag gepresenteerd wordt, zeggen bronnen tegen de NOS.

De verhoging van de gasprijs is minder dan eerder was voorgesteld aan de klimaattafels. Daar werd nog gekoerst op een verhoging van 20 cent. De verhoging komt niet in een keer: de prijs per kubieke meter gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De elektriciteitsprijs zal in stappen worden verlaagd.

Update 25 juni 16:33: kabinet verzacht belastingverhoging op gas

Huishoudens gaan de komende jaren meer belasting betalen op gas, maar de stijging wordt minder sterk dan eerder was voorzien. Het kabinet heeft besloten die maatregel uit het klimaatakkoord te verzachten, om gezinnen te ontzien die minder makkelijk van gas af kunnen stappen.

De belasting op gas gaat niet met 20 cent per kubieke meter omhoog, zoals in het voorlopige klimaatakkoord werd voorgesteld, maar met 10 cent. De verhoging wordt bovendien geleidelijk doorgevoerd, bevestigen bronnen rond het Binnenhof berichtgeving van de NOS. Tegenover de hogere belasting op gas staat een lagere heffing op elektriciteit.

Gasfornuis inruilen voor elektrische kookplaat

De lastenverschuiving van stroom naar gas moet mensen een financiële prikkel geven om bijvoorbeeld hun gasfornuis in te ruilen voor een elektrische kookplaat, of te investeren in betere isolatie en een zuinigere verwarming. Maar huishoudens die deze keuze minder makkelijk kunnen maken, dreigden door die maatregel een fikse lastenverzwaring voor de kiezen te krijgen.

Zoals eerder aangekondigd wil het kabinet huishoudens ook ontzien door ze minder te laten meebetalen aan de subsidiëring van duurzame energie. Bedrijven gaan daar in de klimaatplannen van het kabinet, die naar verwachting vrijdag worden gepresenteerd, juist meer aan bijdragen.

Hoge energierekening

Wat kun je doen als je energierekening hoger uitvalt dan verwacht? Radar legt uit wat je kunt doen.

Lees meer: Hoge energierekening: wat kun je doen?

Bron: ANP MediaWatch / NOS