background branding

Kabinet wil medicinale wiet verder onderzoeken

wietolie-onderzoek-190618.jpg

Het kabinet moet snel onderzoeken of bijvoorbeeld kinderen met epilepsie baat kunnen hebben bij medicinale wiet, vindt de Tweede Kamer. Nu is daar nog niet genoeg bewijs voor. Huisartsen krijgen daarom het advies van hun beroepsvereniging om cannabis niet meer als pijnstiller voor te schrijven.

Op initiatief van Vera Bergkamp (D66) dringt de Kamer er bij het kabinet op aan snel en gericht te onderzoeken of medicinale cannabis verlichting biedt bij een aantal aandoeningen. Bergkamp denkt bijvoorbeeld aan pijnstilling bij kanker en weke-delenreuma. Als dat onderzoek uitwijst dat mediwiet een gunstige werking heeft, kunnen artsen het weer zonder aarzelingen voorschrijven. Bovendien komt dan misschien vergoeding door de verzekeraar in zicht.

Niet vergoed door verzekering

Mediwiet wordt nu niet vergoed door de zorgverzekeraars. Ook dat komt door het ontbreken van voldoende bewijs voor de heilzame werking. Dat jaagt sommige patiënten op hoge kosten.

De Kamer wil dat het kabinet het Bureau Medische Cannabis, een overheidsinstantie die als enige medicinale cannabis mag maken, inschakelt voor het onderzoek.

Bron: ANP