Kabinet wil roken op terras verbieden

terras-roker-31-05-2018.jpg

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar 'het zou ook heel wijs zijn' terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. 'Ik denk dat we niet ontkomen' aan strengere regels. 'We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.' De staatssecretaris wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.

'Nationaal preventieakkoord'

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. In dat 'nationale preventieakkoord' wil hij dus ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

In het akkoord moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het 'fantastische' besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen.

Radar heeft vorig jaar de mening van het testpanel gepeild over roken op terrassen. Hieruit bleek dat 70 procent van de respondenten vóór een (gedeeltelijk) rookvrij terras is.

Blokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, 'maar het pleit is nog niet beslecht'.

Update 16:22 uur

Er komt een debat met Blokhuis in de Tweede Kamer.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voornemen van Blokhuis 'betutteling ten top'. De belangenorganisatie stelt 'dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden, terwijl er nog niet eens afspraken zijn gemaakt over het aangekondigde verbod op rookruimten'.

Bron: ANP