Kamer gaat tijdelijke huurcontracten verbieden: dit betekent het voor jou
Het is zo goed als zeker dat de Tweede Kamer een streep zet door tijdelijke huurcontracten van twee jaar en korter. Ben jij huurder of ben je op zoek naar een huurwoning? Dit betekent het voor jou.
Huurders
Voor mensen die al huren, betekent de verandering vooral meer zekerheid. “Als je een tijdelijk contract hebt, durf je soms niet op te komen voor je rechten”, zegt Mathijs ten Broeke van de woonbond tegen AT5. Op dit moment kan een huisbaas kritische huurders immers makkelijk op straat zetten als het contract afloopt.
Ook de leefbaarheid van straten of wijken met huurwoningen moeten vooruit gaan. Die zou onder druk staan door de grote wisseling van huurders.
Nieuwe huurders
Wie op zoek is naar een nieuwe huurwoning, wordt op dit moment nog vaak geconfronteerd met forse huurverhogingen. Bij de wisseling van huurders hoeft een verhuurder zich namelijk niet te houden aan de wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging. Dat kunnen verhuurders straks dus niet meer doen.
Waarom tijdelijke huurcontracten afschaffen?
Een vast huurcontract moet weer de norm worden in plaats van het flexibele huurcontract, zo regelt het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en ChristenUniea dat een meerderheid haalt in de Kamer. Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (CU), de indieners van de wet, vinden het slecht dat het aantal flexibele huurcontracten in de particuliere sector zodanig is gegroeid dat het inmiddels de norm is geworden.
Toen tijdelijke huurcontracten in 2016 werden toegestaan, werd verwacht dat er meer betaalbare huurwoningen bij zouden komen. Dat omdat een verhuurder niet meteen vast zat aan een huurder. Het heeft echter niet geleid tot een groter woningaanbod en er zijn veel neveneffecten. Zo wordt het door huurders vaak gebruikt als verdienmodel.
Studenten
Er zullen wel enkele uitzonderingen bestaan, zoals voor studenten. Verhuurders mogen deze groep straks nog steeds tijdelijke huurwoningen aanbieden, meldt RTL. Tijdelijke contracten voor studentenkamers duren op het moment maximaal vijf jaar.
Andere uitzonderingen
En er zijn meer uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor het onderbrengen van mensen die tijdelijk hun huis uit moeten voor een renovatie. Daarbij blijft het mogelijk woningen tijdelijk te verhuren die moeten worden gesloopt. Ook moet het mogelijk blijven om een woning kort te verhuren, bijvoorbeeld als iemand op vakantie gaat.
Woonminister Hugo de Jonge wil ook nog het een en ander wijzigen. Zo vindt hij dat het mogelijk moet blijven dat mensen tijdelijk een woning verhuren als zij bijvoorbeeld gaan samenwonen en dat eerst willen uitproberen. "Het is goed dat ook deze woningen behouden blijven voor de woningmarkt", vindt de minister.
Ook de VVD is beducht dat minder woningen beschikbaar komen voor verhuur. Maar de liberalen en ook het CDA zijn positief. Wel hebben ze net als onder meer de SP nog een paar wijzigingsvoorstellen in petto.