Kamer: Kinderopvang moet vaccinatie kunnen eisen

kinderdagverblijf-vaccinatie-eis23082018.jpg

Kinderdagverblijven moeten van ouders kunnen eisen dat kinderen zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, als voorwaarde om toegelaten te worden. Dat willen VVD en D66 mogelijk maken. De beide regeringspartijen hebben de steun van coalitiepartner CDA en een aantal oppositiepartijen, en daarmee van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het kabinet voelt voorlopig niets voor zo'n maatregel. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt nog altijd de daling van het aantal ingeënte kinderen te keren door ouders beter voor te lichten. Over de kwestie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord niets afgesproken. De vierde en kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, is tegen het voorstel van de coalitiegenoten.

ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis, die over het inenten gaat en in het najaar met een plan komt om de daling van de vaccinatiegraad te keren, lijkt zijn verzet nu te moeten staken. De SP wil in ieder geval dat Blokhuis zo snel mogelijk naar de Kamer komt om de kwestie te bespreken.

Toelatingseis momenteel niet toegestaan, Dijkhoff wil verandering

Een toelatingseis voor de kinderopvang is niet expliciet verboden, maar een crèche die ouders een bewijs van inenting vraagt, kan mogelijk wel discriminatie worden verweten. Daar wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verandering in brengen. 'Ik kan er met mijn pet niet bij dat die daalt', zegt Dijkhoff over de vaccinatiegraad in Nederland. Hij vindt het eigenlijk 'te absurd voor woorden dat de overheid maatregelen zou moeten nemen zodat ouders hun kinderen basaal beschermen.'

'Maar als gezond verstand minder wordt gebruikt, zullen we toch moeten kijken of we in ieder geval kunnen zorgen dat je kind geen gevaar loopt op een opvang.'

D66 komt zelf met wetsvoorstel

D66 wacht niet op het kabinet en wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel, zodat 'ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby’s en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen.' Dat kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, SP en PvdA.

Een vaccinatieplicht gaat D66 en VVD vooralsnog te ver, al sluit Dijkhoff niet uit dat het zover komt als andere maatregelen niet helpen.

Er zijn de laatste jaren steeds meer ouders die hun kinderen niet inenten. Die kinderen kunnen niet alleen zelf ziek worden, maar ook als springplank dienen voor ziekteverwekkers. Daardoor lopen ook anderen gevaar.Update 24 augustus: Kabinet gaat onderzoeken of toelatingseis mogelijk is

Het kabinet gaat opnieuw onderzoeken of kinderdagverblijven de mogelijkheid kunnen krijgen kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt. De maatregel krijgt een nieuwe kans nu het draagvlak onder ouders en andere betrokkenen volgens het kabinet is gegroeid. Maar de ook steeds vaker geopperde vaccinatieplicht gaat verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) 'op dit moment echt veel te ver'.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, 'begrijpt de zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Kinderopvang moet een veilige plek zijn.' Daarom wil ze 'mogelijkheden onderzoeken voor organisaties om opvang voor niet-ingeënte kinderen te weigeren'.

'Ouders zitten niet te wachten op maatregel'

Of de kinderopvang ouders mag vragen om een inentingsbewijs is vorig jaar ook al eens onderzocht. Toen concludeerde het ministerie van Volksgezondheid dat de wet zelfs geen ruimte bood voor het verplicht registreren van inenting door een kinderdagverblijf. Ook zaten ouders, het onderwijs en de kinderopvang zelf volgens het ministerie helemaal niet te wachten op zo'n maatregel.Lees ook: 'Minder kinderbijslag voor ouder die niet laat vaccineren'

Bron: ANP