background branding

Kamer komt op voor scheefwonende senior

echtpaar_huur_geld_628.jpg

De Tweede Kamer heeft grote moeite met de plannen van woonminister Stef Blok om ook scheefwonende AOW'ers toch nog wat meer huur te laten betalen.

Aanvankelijk wilde hij deze groep (67.000 gevallen) ontzien, maar dinsdag kwam hij daar plotseling op terug. Een voorstel van PvdA en CDA om de senioren alsnog uit te zonderen van de extra huurverhoging voor scheefwoners, gaat het dinsdag waarschijnlijk halen.

4 procent plus inflatie

Scheefwoners, mensen die in een sociaal huurhuis zitten dat eigenlijk te goedkoop voor ze is, krijgen een huurverhoging van 4 procent plus inflatie. Omdat ouderen bijvoorbeeld minder snel een hypotheek krijgen, wilde Blok ze eerst van de verhoging vrijstellen. Dinsdag bleek dat hij dit voordeel liever gunt aan gezinnen vanaf vier leden. PvdA en CDA stellen nu voor beide groepen uit de wind te houden. De Woonbond sprak zich eerder al uit tegen de extra huurverhoging die boven het inflatieniveau ligt.

'Ouderen toch ontzien'

Barry Madlener van de PVV stond na het indienen van dit voorstel donderdag op de achterste benen omdat hij hetzelfde plan had uitgewerkt. Hij vindt het geen stijl dat PvdA en CDA het amendement op eigen houtje indienden, maar die zeggen weer dat ze al eerder bezig waren en een goede dekking hebben. Madlener bleef boos, maar kiest voor de ouderen en zal met PvdA en CDA meestemmen. Of die dat met zijn zelfde en eveneens ingediende plan ook zullen doen, werd niet duidelijk. SP en ChristenUnie willen de ouderen ook ontzien, net als de VVD, als de dekking goed klopt.

Woningverbetering

Het sparen van beide groepen scheelt de woningcorporaties 13 miljoen en andere verhuurders van sociale huizen 2 miljoen. PvdA en CDA denken dit recht te trekken met een bepaalde verrekening van woningverbeteringen.

Bron: ANP