Kamer wil einde woekerpolisaffaire
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er zo snel mogelijk een eind gemaakt moet worden aan de woekerpolisaffaire. De Kamer wil dat minister De Jager van Financiën verzekeraars meer achter de broek zit, zodat gedupeerden sneller hun geld terugkrijgen.
7 miljoen woekerpolissen bij ruim 20 verzekeraars
Radar gebruikte voor het eerst de term 'woekerpolis'. Deze staat voor een ingewikkelde beleggingsverzekering waaraan de houders meer kosten hebben dan hen vooraf is voorgespiegeld. Woekerpolissen zijn gekoppeld aan een hypotheek, lijfrente of pensioen, of zitten verwerkt in koopsompolissen, spaarplannen of studieverzekeringen. De eindwaarde van deze producten is afhankelijk van beleggingen.
In de afgelopen jaren hebben ruim twintig verekeraars naar schatting 7 miljoen woekerpolissen verkocht. Volgens de Tweede Kamer moeten verzekeraars zelf werken aan een herstel van vertrouwen.
Schikkingsvoorstellen over een brede linieEen ruime meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval CDA, SP, PvdA en PVV wil dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) de regie neemt in de afhandeling van de woekerpolisaffaire. De partijen willen dat De Jager met de verzekeraars om de tafel gaat zitten om alle schikkingsregelingen te harmoniseren.
De fracties willen onder meer dat de compensaties contant worden gemaakt en nu worden afbetaald. 'Mensen willen boter bij de vis, ze willen nu een vergoeding', zei CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma.
Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk dreigt het rechtelijk systeem verstopt te raken als veel mensen individueel via de rechter schade terugeisen van verzekeringsmaatschappijen.
Hoewel polissen per verzekeringsmaatschappij verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten. Plasterk denkt dat door groepen producten te harmoniseren er over een brede linie schikkingsvoorstellen zijn te bedenken. Deze moeten zo aantrekkelijk zijn voor gedupeerden dat ze het niet nodig vinden naar de rechter te gaan.
De woekerpolisaffaire in Radar
Als naamgever volgt Radar de woekerpolisaffaire uiteraard al jaren op de voet.
- In onze meest recente uitzending over woekerpolissen (11 april) lieten we zien dat procederen vaak een reële optie is.
- Een maand eerder (7 maart) maakte Antoinette een rondgang langs de grote verzekeraars om te kijken welke toezeggingen zij doen.
- Alle artikelen en uitzendingen over dze affaire hebben wij verzameld in ons dossier.
Bron: ANP / NOS