Kamer wil uitleg minister over achterhouden onveiligheid stint

Stint_25092019.jpg

De Tweede Kamer reageert verbijsterd op het nieuws dat minister Cora van Nieuwenhuizen wist dat de elektrische bolderkar stint nooit de weg op had gemogen. Partijen eisen uitleg van de minister.

RTL Nieuws meldt dat bij de keuring van de stint verkeerde eisen zijn gebruikt. Hoewel keuringsinstantie RDW en de toenmalige minister daarvan wisten, is de stint in het voorjaar van 2011 toch de weg op gegaan. Van Nieuwenhuizen was daarvan op de hoogte, maar hield het document met daarin de verkeerde eisen achter voor de Tweede Kamer.

Kamer vroeg eerder om keuringsdocumenten stint

Dit terwijl de Kamer na het ongeluk met de stint in Oss vorig jaar juist vroeg om alle documenten over de keuring van de stint. Partijen willen dan ook uitleg. 'Dit is geen fraai beeld. Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister', aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. 'Je moet ervan op aan kunnen dat veiligheid een absolute prioriteit is bij de toelating van dit soort voertuigen.'

'Ik schrik van deze berichten', zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. 'Ze roepen veel nieuwe vragen op. Waarom is de stint na het ontdekken van de fout in de concept-eisen niet opnieuw gekeurd?'

'Dit bericht bevestigt dat keuringsproces niet deugde'

Volgens SP'er Cem Laçin was het al duidelijk dat het keuringsproces niet deugde. Dit bericht 'bevestigt dat'. 'Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.' Vervolgens moet de Kamer volgens Laçin kijken of de verklaring van Van Nieuwenhuizen 'stand houdt'.

Ook Rutger Schonis, Kamerlid van D66, ziet dat de hele procedure 'onzorgvuldig is verlopen'. Volgens hem blijkt 'keer op keer' dat het ministerie het toezicht niet op orde heeft.

Reactie minister: Kamer wist van problemen stint-keuring

Minister Cora van Nieuwenhuizen ontkent dat ze informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer over het toelatingsproces van de stint. Dat de manier waarop de stint moest worden gekeurd 'niet eenduidig was', is al veel eerder 'expliciet gemeld' aan de Kamer. Het gaat om documenten over de manier waarop keuringsdienst RDW de remweg van de elektrische bolderkar heeft onderzocht.

De eisen waaraan de stint moest voldoen om de weg op te kunnen, waren helder, aldus de minister. De wijze waarop moest worden getoetst of het voertuig wel voldeed aan deze eisen, was onduidelijk. Dat schreef ze al in antwoorden op vragen van Kamerleden in januari van dit jaar.

De 'formulering van de wijze van keuren had eenduidiger gemoeten', schreef de minister aan de Kamer. Ook uitte ze toen al haar verwachting dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dit zal meenemen in het rapport dat naar verwachting in oktober zal uitkomen. 'De resultaten daarvan wachten we af.'

Bron: ANP