Kamermeerderheid is voor afschaffen leenstelsel

Studielening_03092019.jpg

De PvdA is om en wil weer een basisbeurs voor studenten. Daarmee is er nu een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor de terugkeer van de basisbeurs, al zal het waarschijnlijk nog wel even duren voor er werk van kan worden gemaakt.

De partij maakt een draai van 180 graden en trekt de handen af van het leenstelsel, dat het zelf nota bene heeft ingevoerd. GroenLinks nam eerder als medearchitect al afstand van de studieleningen. 

Volgens het AD sluit de PVDA zich aan bij Coalitie-Y, een initiatief van de ChristenUnie en jongerenorganisaties oplossingen dat oplossingen bedenkt voor problemen waar jongeren tegenaan lopen. Eén van de speerpunten van Coalitie-Y is het afschaffen van het leenstelsel en de herinvoering van een basisbeurs. 

'We zien dat studenten nu onder steeds meer prestatiedruk staan. Zeker voor kinderen van wie de ouders geen dikke portemonnee hebben, telt de studieschuld dan zwaar', aldus fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

ISO: vandaag is een dag om te vieren

'De negatieve gevolgen van het leenstelsel zijn overtuigend. Het is goed dat daar nu conclusies aan worden verbonden. Het is te hopen dat ook de andere partijen duidelijk zijn over hun plannen', stelt voorzitter Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Ook regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen de basisbeurs terug. Zij hebben echter wel beloofd om zich te houden aan het regeerakkoord. Dat betekent dat er tot 2021 waarschijnlijk niets verandert, maar al met al wordt de kans dat het leenstelsel bij een volgend kabinet van tafel gaat steeds groter, analyseert het ISO. Alleen VVD en D66 zijn nu nog voorstander van het leenstelsel.

Gillesse: 'We zullen na de verkiezingen pas echt weten wat er voor studenten gaat veranderen, maar vandaag is een dag om te vieren.'

LSVB verwacht snelle afschaffing leenstelstel

Het leenstelsel voor studenten heeft zijn langste tijd gehad, lijkt het. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) verwacht dan ook een snelle afschaffing van het leenstelsel. 'Het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, terwijl de hele maatschappij erbij gebaat is', aldus LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten. 

Maar de punten waaraan de partijen zich committeren moeten volgens de LSVb nog wel waargemaakt worden. Rutten: 'Als de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij van de Arbeid serieus werk willen maken van Coalitie-Y dan geven ze de punten uit het manifest een waardige plek in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.'

Leenstelsel tegen het licht

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gaat het leenstelsel voor studenten tegen het licht houden. Blijkt daaruit inderdaad dat het voor sommige studenten 'een grote belemmering' is, zoals een flinke Kamermeerderheid inmiddels vindt, 'dan gaan we kijken naar de mogelijke aanpassingen'.

Van Engelshoven wil een 'onderbouwing bieden' voor dit debat door gedegen te kijken naar de effecten van het nieuwe stelsel. Ze buigt zich over de periode van 2011 tot 2019 en begint dus al vóór de afschaffing van de basisbeurs. Zo wil ze in beeld krijgen wat daardoor precies is veranderd.

De evaluatie moet voor volgende zomer klaar zijn. Volgend najaar maakt de politiek zich op voor nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

Bron: ANP MediaWatch / AD