background branding

Kamervragen van de PvdA over hypotheek en verzekering van ABN AMRO

20190417_nijboer.jpg

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft de minister voor Financiën vragen voorgelegd naar aanleiding van een item van Radar over de Meegroephypotheek en Meegroeiverzekering van ABN AMRO.

Radar bespreekt deze producten in de uitzending van 15 april 2019.

Spaargeld in de zak van de bank: 'Ik voel mij zwaar belazerd door ABN AMRO'

Dit zijn de vragen van Kamerlid Henk Nijboer:

  1. Bent u bekend met de uitzending van Radar van 15 april 2019”?
  2. Bent u bekend met de zogeheten Meegroeihypotheek? Hoe zit dit product in elkaar? Wat vindt u van de kwalificatie “afbraakpolis”? Wordt dit product nog verkocht?
  3. Uit de uitzending blijkt dat de klant in kwestie niet volledig was ingelicht over de voorwaarden van de Meegroeihypotheek; hoe vaak komt dit voor en waar hebben consumenten recht op als zij onvolledig zijn voorgelicht?
  4. Uit de uitzending blijkt voorts dat het risico dat het spaardeel van de hypotheek zou komen te vervallen niet is verteld door de adviseur en ook niet in de polisvoorwaarden stond, in hoeverre kan de bank zich dan toch hierop beroepen?
  5. Zijn producten als de Meegroeihypotheek niet veel te ingewikkeld, en legt een dermate ingewikkeld product geen zware plicht op de adviseur en aanbieder?
  6. Denkt u dat mensen in staat zijn op basis van spaarzeker en verzekeringsproducten te doorgronden wat de precieze voorwaarden van polissen zijn?
  7. Bent u bereid de AFM erop te attenderen dat dit probleem speelt en in overweging te geven onderzoek te doen naar de informatievoorziening van dergelijke producten, de voorlichting erover, de advisering en de producten zelf?
  8. Wat vindt u van de reactie van ABN Amro op de casus? Zou de bank niet actiever moet helpen een oplossing te vinden?
  9. Hoe gaat u ervoor zorgen dat consumenten hun gespaarde deel van een spaarhypotheek niet verliezen, mocht er onverhoopt iemand komen te overlijden?